Вплив соціального статусу на результати лікування пацієнтів із цукровим діабетом 2 типу та синдромом діабетичної стопи

Автор(и)

  • О. В. Марченко Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24026/1818-1384.4(64).2018.150188

Ключові слова:

цукровий діабет, синдром діабетичної стопи, соціальний статус

Анотація

Синдром діабетичної стопи (СДС) є найбільш соціально значущим ускладненням цукрового діабету (ЦД) в усьому світі. Розвивається це вкрай небезпечне ускладнення майже у кожного шостого пацієнта із цукровим діабетом.

Мета: оцінка впливу соціального статусу хворих із СДС (проживання з родиною, часткове перебування під наглядом родичів, самотність) на перебіг хвороби.

Матеріал і методи. Під спостереженням перебували 198 хворих на ЦД 2 типу (ЦД2) з СДС. Вік пацієнтів становив від 39 до 76 років. Хворих розподілили на три групи: ті, які проживали з родиною; ті, які перебували частково під наглядом родичів; самотні. Протягом 12 місяців вивчали роль сім’ї в їх лікуванні. Проведено подвійний аналіз – залежно від типу проживання та від того, з родичами або самостійно пацієнти відвідували лікаря.

Результати. Через 6 і 12 місяців у пацієнтів, які проживали з родиною, відзначено помітне зменшення кількості рецидивів СДС. У самотніх у ці терміни зафіксовано достовірне зростання кількості виразкових дефектів стоп. У групі «часткового нагляду» зменшення кількості рецидивів СДС набуло статистичної значущості лише через 1 рік. Також відзначено достовірне зменшення частоти розвитку гнійно-некротичних ускладнень серед пацієнтів, які відвідували лікаря в супроводі рідних.

Висновки. Наше дослідження довело, що недостатній контроль за дотриманням лікарських рекомендацій призводить до збільшення кількості рецидивів синдрому діабетичної стопи у пацієнтів з цукровим діабетом. Турбота родичів впливає на позитивний результат лікування. Відмічено, що проживання в родині найбільшою мірою та достовірно покращує результати лікування. Зменшуються ризики виникнення рецидивів, тому що саме родичі контролюють прийом препаратів, проводять огляд нижніх кінцівок і за перших симптомів звертаються за допомогою.

Посилання

Yazdanpanah L, Nasiri M, Adarvishi S. Literature review on the management of diabetic foot ulcer. World Journal of Diabetes. 2015; 6(1):37-53.

Miller TA, Dimatteo MR. Importance of family/social support and impact on adherence to diabetic therapy. Diabetes Metab Syndr Obes Targets Ther. 2013; 6:421-426. doi: 10.2147/DMSO.S36368.

IDF Clinical Practice Recommendations on the Diabetic Foot – 2017. International Diabetes Federation. Clinical Practice Recommendation on the Diabetic Foot: A guide for health care professionals: International Diabetes Federation, 2017.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-11-30

Номер

Розділ

Новини та актуальна інформація