Клініко-параклінічні характеристики андрогенового дефіциту у жінок репродуктивного віку

Автор(и)

  • Л. В. Дем’яненко Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24026/1818-1384.4(64).2018.150163

Анотація

Не дивлячись на те, що дотепер не існує «золотого стандарту» для виявлення андрогенового дефіциту в клінічній практиці, дослідження в цьому напрямку проводяться. Європейська ендокринологічна спільнота вважає, що ці заходи необхідні для виявлення прийнятного з клінічної точки зору визначення, що відповідає синдрому дефіциту андрогенів у жінок, які були б основані на вимірюваних параметрах андрогенів і конкретних клінічних проявах жіночої андрогенової недостатності.

Мета: виявити клінічні характеристики недостатності андрогенів у жінок репродуктивного віку.

Матеріали і методи. Нами обстежено 80 жінок репродуктивного віку, що мали основні скарги на сексуальні порушення (зниження лібідо та відсутність оргазму, а також диспареунію) і 30 здорових жінок репродуктивного віку без скарг на розлади в сексуальному здоров’ї. Використовували метод анкетування пацієнтів з детальним вивченням соціально-економічного статусу, соматичного, гінекологічного, акушерського та сексуального анамнезу, загальноклінічний та гінекологічний огляд.

Результати і обговорення. Важливість андрогенів для організму людини пояснюється знаходженням андрогенових рецепторів у клітинах більшості тканин: молочної залози, серця, кровоносних судин, шлунково-кишкового тракту (ШКТ), легень, ЦНС і периферичних нервах, шкірі, кістково-м'язовому апараті, кістковому мозку, матці, яєчниках, зовнішніх статевих органах, жировій тканині. Проаналізувавши дані анкетування та загальноклінічного і гінекологічного оглядів, та виключивши пацієнток з соматичною та гінекологічною патологією, ми виявили, що дефіцит андрогенів у жінок проявлявся сексуальними порушеннями у 100% (80 пацієнток) основної групи (зниженням лібідо, порушенням сексуального задоволення та відсутністю оргазму). Також виявили інші патологічні симптоми, включаючи зміни настрою (дратівливість, тривожність, депресія) у 80% (64 пацієнтки) основної групи, в той час як в контрольній групі лише у 20% (6 жінок). Скарги на погане самопочуття, швидку втомлюваність, слабкість були характерними для 67% (54) жінок основної групи і 20% (6) – контрольної. Порушення пам’яті та когнітивних функцій відзначали 56% (45) пацієнток основної групи і 17% (5) контрольної. Порушення сечовипускання, в тому числі нетримання сечі, не пов’язані з органічною патологією сечовивідних шляхів, діагностовано у 49% (39) жінок основної і 4% (1) контрольної групи. Відомі ефекти андрогенів на стан м’язів тазового дна та слизових оболонок зовнішніх статевих органів у жінок. У нашому дослідженні було виявлено атрофічні зміни слизової оболонки піхви та екзоцервіксу у 70% (56) жінок основної групи і пролапс геніталій легкого чи середнього ступеню у 32% (27), в той час як в контрольній групі даної патології не виявлено.

Висновки. Виявлені патологічні стани у жінок репродуктивного віку можуть бути свідченням порушення синергічної взаємодії андрогенів з естрадіолом, яка вкрай необхідна для забезпечення повноцінних фізіологічних ефектів в цілісному організмі жінки, тому будь-які порушення синтезу та метаболізму андрогенів можуть мати негативні наслідки для багатьох складових жіночого здоров’я і для якості життя в цілому. Тому в спілкуванні з пацієнтами слід звертати увагу і на такі скарги, як сексуальні порушення, зміни настрою, погане самопочуття та фізична слабкість, порушення пам’яті, розлади сечовипускання та ознаки атрофічних змін нижніх відділів генітального тракту жінок в репродуктивному віці

Біографія автора

Л. В. Дем’яненко, Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України

Дем’яненко Леся Володимирівна, к. мед. н., старший науковий співробітник відділу репродуктивної медицини та хірургії

Посилання

Bosdou JK, Venetis CA, Kolibianakis EM, et al. The use of androgens or androgen-modulating agents in poor responders undergoing in vitro fertilization: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod Update. 2012 Mar-Apr; 18(2):127-45.

Nappi R. Androgens and postmenopausal sexuality. Proceedings 8th European congress of menopause. London, UK, May 16-20, 2009, p. S10.

Kalinchenko SYu, Tyuzikov IA, Grekov EA, Apetov SS, Vorslov LO, Tishova Y.A. [Androgens and lower urinary tract symptoms: only male gender or unsolved problems of both sexes?] Eksperimentalnaya i Klinicheskaya Urologiya. 2013; (4):40-48. [Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-10-30

Номер

Розділ

Новини та актуальна інформація