Динаміка показників варіативності серцевого ритму на тлі застосування альфа-ліпоєвої кислоти та сульфату цинку у постінфарктних хворих із цукровим діабетом 2 типу - Алтуніна, Н. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета роботи – вивчити динаміку показників варіативності серцевого ритму (ВСР) у хворих на ЦД 2 типу, що перенесли не-Q-ІМ, на фоні застосування АЛК та сульфату Zn. Матеріали та методи. Обстежено 49 хворих (середній вік – 60,97±1,59 року) із ЦД 2 типу, які перенесли не-Q-ІМ. До базисної терапії на 4 місяці додавали АЛК 600 мг/добу та сульфат Zn 248 мг/добу. 24-годинне моніторування ЕКГ з оцінкою показників ВСР проводили до початку лікування та після його завершення. Результати та обговорення. При аналізі статистичних показників ВСР у хворих на ЦД 2 типу з перенесеним не-Q-ІМ після 4-місячного застосування комплексу АЛК з сульфатом Zn було виявлено тенденцію до збільшення денного RMSSD (р<0,2), денного та нічного pNN50% (р<0,2). За спектральними показниками ВСР у денний період спостереження відбулось зростання високочастотної активності HF (р<0,01), HFnorm (р<0,001) зі збільшенням її вкладу у загальну спектральну потужність HF% (р<0,001). Також було зафіксовано зниження відсотку низькочастотної активності LFnorm% (р<0,001) та зростання високочастотної - HFnorm% (р<0,001), що знайшло відображення в індексі симпатовагальної взаємодії LF/HF (р<0,001). У нічний період також відмічалося зниження LF/HF (р<0,05). Висновки. Застосування АЛК та сульфату Zn протягом 4 місяців у хворих з ЦД 2 типу, які перенесли ІМ, позитивно впливає на ВСР, збільшуючи тонус вегетативної нервової системи та нормалізуючи симпатовагальну взаємодію.