Інтраопераційна корекція гемодинамічних порушень у пацієнтів із феохромоцитомою надниркових залоз - Кунатовський, М. В.; Ларін, О. С.; Дубров, С. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета роботи – розробка, клінічна оцінка та впровадження системи інтраопераційного гемодинамічного контролю для забезпечення сучасного анестезіологічного менеджменту лапароскопічних адреналектомій у пацієнтів з феохромоцитомою в умовах спеціалізованого ендокринологічного центру на основі алгоритму етапного периопераційного гемодинамічного менеджменту (ЕПОГМ). Матеріали та методи. Проведено аналіз та порівняння показників гемодинаміки на етапі виділення пухлини надниркової залози, після накладення кліпси та пересічення v. centralis у 33 жінок, яким протягом 2013-2016 рр. у відділі ендокринної хірургії Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України видалили феохромоцитому надниркових залоз шляхом малоінвазивних технологій – відеоасистованої лапароскопічної адреналектомії. Результати та обговорення. У всіх хворих був вірогідно (p <0,001) підвищений рівень метанефрінів добової сечі до 1831,6±337,9 мкг/24 год (контроль –169,3±12,7 мкг/24 год). Згідно алгоритму ЕПОГМ на першому етапі застосовували доксазозин у дозі 10,0±1,0 мг або урапідил в дозі 144,0±11,2 мг в 2 прийоми. На другому етапі проводили гемодилюцію 10% розчином гідроксіетилкрохмалю (200/0,5) та інфузійну керовану гіпотензивну терапію урапідилом із середньою швидкістю 9,7±1,9 мг/год. На третьому етапі інтраопераційно швидкість інфузії урапідилу склала 1,25±0,08 мг/хв (додатково при хірургічному виділенні надниркової залози із феохромоцитомою болюсно вводився урапідил 25-50 мг при виявленні навіть мінімального підвищення АТ). Після видалення пухлини відзначалася стабілізація параметрів гемодинаміки та відсутність суттєвої гіпотензії. Симпатоміметики не використовувалися. На четвертому етапі здійснювалася профілактика наднирникової недостатності та гіповолемії. Висновки. Впровадження анестезіологічного менеджменту пацієнтів з феохромоцитомами в спеціалізованому ендокринологічному центрі забезпечило високу ефективність та безпеку гемодинамічного контролю при лапароскопічних адреналектоміях. ЕПОГМ при підготовці до операції та під час хірургічного втручання є ефективним, легко керованим та безпечним методом стабілізації показників гемодинаміки.