Феохромоцитоми малого розміру: клініко-діагностичні та периопераційні аспекти захворювання - Черенько, С. М.; Ларін, О. С.; Товкай, О. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Вступ. Феохромоцитома (Ф) вважається досить рідкісною пухлиною надниркових залоз (НЗ), яка зазвичай проявляє клінічну симптоматику за досягнення розмірів 4-6 см. Водночас, існує думка, що невеликі Ф можуть бути нерідкою знахідкою в процесі візуалізаційних досліджень та нести суттєвий ризик серцево-судинних ускладнень. Мета. Порівняти перебіг, особливості діагностики та лікування малих Ф (менших за 3 см) та Ф більшого розміру на власному клінічному матеріалі серед пацієнтів, які були прооперовані з приводу пухлини НЗ, з підозрою на Ф або без неї. Результати та обговорення. Групу малих Ф склали 14 пацієнтів віком 21-62 роки з середнім розміром пухлини 23 мм (4-29 мм), а групу порівняння – 35 пацієнтів відповідного віку (23-75 років) із Ф середнім діаметром 56 мм (30-127 мм). Малі Ф склали 8% від усіх 175 пухлин мозкового шару НЗ, прооперованих в клініці за останні 19 років із загального числа 967 адреналектомій. В обох групах переважали жінки та правобічні ураження. Основними відмінностями між групою малих та більших Ф була менш виразна симптоматика (присутня лише у половини пацієнтів) з меншим рівнем катехоламінів чи метанефринів в лабораторних дослідженнях крові і сечі. Комп’ютерна рентгенологічна діагностика виступала часто першим (зазвичай – не націленим) діагностичним кроком. Наслідком прихованого клінічного перебігу було переважно випадкове виявлення малих Ф, відсутність патогенетичної підготовки перед операцією у 6 з 14 пацієнтів, часте кризове підвищення артеріального тиску під час операції (43% проти 9% в контрольній групі). Попри малий розмір та помірну симптоматику Ф в основній групі, 4 з 14 пацієнтів (29%) зазнали епізодів катехоламінових кризів під час проведення різних медичних процедур в анамнезі. Всім пацієнтам виконано успішну лапароскопічну адреналектомію. Більшість хворих (6 з 8) позбулося артеріальної гіпертензії. Висновки. Малі Ф можуть становити реальну загрозу несподіваних гіпертонічних кризів у випадку будь-яких медичних процедур серед непідготовлених пацієнтів. Перебіг малих Ф в половині випадків є прихованим, а лабораторна діагностика ускладнена помірним підвищенням біохімічних маркерів. Лапароскопічна адреналектомія є безпечним методом лікування за умови медикаментозної блокади альфа-адренергічних рецепторів.