Практичні підходи до діагностики та лікування екзокринної панкреатичної недостатності у хворих на цукровий діабет - Ткач, С. М.; Юзвенко, Т. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
У лекції відображено сучасні практичні підходи до діагностики та лікування екзокринної панкреатичної недостатності у хворих на цукровий діабет. Висвітлено потенційні патогенетичні механізми, що сприяють розвитку екзокринної панкреатичної недостатності, сучасні методи ії діагностики, такі як визначення фекальної еластази-1 та 13С-тригліцеридний дихальний тест, а також ії частоту в хворих на цукровий діабет I і II типів. Докладно розглянуто принципи корекції екзокринної панкреатичної недостатності, сучасні препарати й основні причини недостатньої ефективності замісної ферментної терапії.