Вплив компенсації дифузного токсичного зоба на вміст вітаміну D у сироватці крові - Паньків, І. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
У пацієнтів з автоімунними захворюваннями щитоподібної залози (ЩЗ) спостерігається нижчий вміст вітаміну D порівняно із загальною популяцією. Однак відсутні роботи, в яких проведено порівняльний аналіз між вмістом вітаміну D у пацієнтів з дифузним токсичним зобом (ДТЗ) залежно від стану компенсації захворювання. Мета роботи – визначення вмісту вітаміну D у пацієнток із ДТЗ, а також його можливого впливу на перебіг захворювання. Матеріали та методи. В одномоментному перехресному дослідженні обстежено 57 жінок із ДТЗ різного ступеня компенсації захворювання. Першу групу сформували жінки з ДТЗ у стані тривалої (понад 6–9 міс) компенсації тиреотоксикозу (n=23). До другої групи ввійшли 34 пацієнтки в стані суб- і декомпенсації ДТЗ. 25 практично здорових жінок без порушення функції ЩЗ і підвищеного титру антитіл до рецептора ТТГ були обстежені протягом цього ж періоду. Результати та обговорення. Вміст вітаміну D (14,9±1,8 нг/мл) виявився достовірно нижчим у пацієнток із ДТЗ, які перебували в стані суб- і декомпенсації на час обстеження, порівняно з групою жінок із ДТЗ у стані стабільної компенсації тиреотоксикозу (21,2±2,4 нг/мл) та контрольною групою (23,9±2,7 нг/мл). Результати кореляційного аналізу свідчать про наявність у пацієнток із ДТЗ у стані суб- і декомпенсації тиреотоксикозу значущого зворотного зв’язку між вмістом вітаміну D і рівнем антитіл до рецептора ТТГ (r= –0,47; р<0,05). Висновки. Вміст вітаміну D залежить від стану компенсації тиреотоксикозу. Встановлена достовірна асоціація між вмістом 25(OH)D і величиною титру антитіл до рецептора ТТГ у групі хворих з некомпенсованим тиреотоксикозом.