Неалкогольна жирова хвороба печінки: поширеність, природний перебіг, сучасні підходи до діагностики та лікування - Ткач, С. М.; Чеверда, Т. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
У лекції розглянуто основні причини та фактори ризику, патогенез, поширеність та звичайний перебіг НАЖХП, що є печінковим проявом метаболічного синдрому. Представлено критерії встановлення діагнозу НАЖХП, діагностичні можливості різних інвазивних та неінвазивних методів, сучасні підходи до ведення хворих. Автори дійшли висновку, що сучасне лікування НАЖХП має враховувати всі наявні фактори ризику та включати п’ять голoвних складових: модифікацію способу життя, вплив на компоненти метаболічного синдрому, гепатопротекторну терапію, модифікацію кишкової мікробіоти та лікування ускладнень цирозу.