Пролактиноми: чи можлива хірургічна гормональна ремісія? - Паламар, О. І.; Гук, А. П.; Аксьонов, Р. В.; Оконський, Д. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета дослідження – визначити ефективність за стосування ендоскопічного ендоназального трансфеноїдального методу при лікуванні пролактином. Матеріали та методи. Проаналізовані результати лікування 20 хворих з пролактин-секретуючими аденомами гіпофіза. Ендоскопічний ендоназальний трансфеноїдальний (ЕЕТ) доступ був виконаний в усіх спостереженнях. Залежно від розміру було виділено: мікроаденоми гіпофіза (до 10 мм) – 6, макроаденоми (10–40 мм) – 12, гігантські аденоми (>40 мм) – 3. Клінічні прояви були представлені у вигляді офтальмологічних порушень у 9 хворих, серед яких: зниження гостроти зору – 6, випадання полів зору – 3, диплопія – 2; гормональних порушень в 14 випадках, серед яких: порушення менструального циклу – 9, ожиріння – 4, галакторея – 3. Результати та обговорення. Середній рівень пролактину в плазмі крові склав 530 нг/мл, максимальний рівень пролактину – 1440 нг/мл, мінімальний – 65 нг/мл. Гормональної ремісії вдалося досягти в 5 випадках мікроаденом (100%) та 7 (58,3%) випадках макроаденом без застосування агоністів дофаміну (АТ). Гормональну ремісію хірургічно вдалося досягти в 12 (60%) випадках, у 8 (40%) випадках гормональна ремісія досягалася на тлі прийняття АТ післяопераційно протягом року. Регрес клінічних ендокринологічних проявів хірургічно був досягнутий в 10 (76,9%) випадках. У 6 (30%) випадках гормональних порушень не виявлено. Регрес офтальмологічних порушень був відзначений у всіх випадках. У нашій серії спостережень післяопераційних ускладнень, таких як лікворея, менінгіт, додаткові окорухові порушення або наростання порушень гостроти та полів зору не виявлено. Летальних випадків не було. Висновки. Ендоскопічна ендоназальна трансфеноїдальна методика є ефективною в лікуванні пролактином і дозволяє в 60% випадків досягти хірургічної гормональної ремісії. При мікроаденомах гіпофіза гормональна ремісія, а також регрес гормональних порушень можливі в 100% без застосування АД.