Баланс між ризиком та бенефіціями баріатричної хірургії за цукрового діабету 2 типу - Кирилюк, М. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
На сьогодні зростає кількість доказів, що баріатрична хірургія може поліпшити глікемічний контроль у пацієнтів з ожирінням і цукровим діабетом 2 типу. Повідомлено про завершення етапу розширеного (2 роки) рандомізованого контрольованого дослідження Diabetes Surgery Study (DSS), де оцінювався вплив інтенсивного способу життя та медикаментозного лікування в порівнянні з додаванням шлункового шунтування за методикою Roux-en-Y на перебіг цукрового діабету 2 типу. Відповідно до первинної кінцевої точки за підсумками однорічного спостереження, найсприятливіші ефекти баріатричної хірургії у порівнянні з модифікацією способу життя і медикаментозним лікуванням проявилися на потрійній композиційній кінцевій точці, а саме: досягнення цільового рівня HbA1c, холестерину ЛПНЩ і систолічного артеріального тиску відповідно до протоколів лікування цукрового діабету. Ефект позитивного впливу на композиційну кінцеву точку зберігається протягом 2 років у 26 [43%] із 60 учасників у групі шунтування шлунку порівняно з лише 8 [14%] з 59 в групі порівняння (відношення шансів 5:1 [95% ДІ 2:0–12:6], р = 0 0004). (Peltonen M. Balancing risks and benefits of bariatric surgery for type 2 diabetes // The Lancet Diabetes & Endocrinology, Volume 3, No. 6, p. 394–395, June 2015, http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00122-9).