Особливості вмісту холестерину в крові дітей з родин хворих на цукровий діабет - Приступюк, Л. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – здійснити скринінгове дослідження вмісту загального холестерину в крові дітей з родин хворих на цукровий діабет обох типів. Матеріали та методи. Досліджувався вміст холестерину у дітей віком 4–10 років у крові, взятої натщесерце. Визначення холестерину здійснювалось у сертифікованих лабораторіях на автоматичних аналізаторах. Результати та обговорення. Обстежено 110 дітей, 42 хлопчиків та 68 дівчат із сімей, спадковообтяжених за цукровим діабетом. Виявлено, що у 40% хлопчиків показники холестерину були в межах допустимих величин, у 42% обстежених – відповідали приграничним значенням і у 18% вміст холестерину в крові був понаднормовим. Аналогічні показники для дівчаток дорівнювали 68%, 21% та 11%. Висновки. Зважаючи, що понаднормовий вміст холестерину в крові дітей із сімей хворих на цукровий діабет сягає 18%, необхідно відстежувати у них холестеринемію, починаючи з раннього дитячого віку. Дітям з підвищеними показниками холестерину в крові необхідно створювати умови для його унормування: адекватні віку харчування та фізична активність, недопущення розвитку ожиріння