Порівняльна морфологічна характеристика коркового шару наднирників плодів та новонароджених щурів лінії WAG - Товажнянська, В. Д.; Яковцова, І. І.; Сорокіна, І. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – порівняти морфологічний стан наднирників новонароджених і плодів щурів лінії WAG при нормальних умовах життєдіяльності здорової матері. Матеріали і методи. Як лабораторні тварини використовувалися щури лінії WAG. Вагітні щури утримувалися у фізіологічних умовах, при цьому частина самок виводилася з експерименту на пізніх термінах гестації з метою отримання плодів для подальшого дослідження, а від іншої частини самок отримували потомство, яке наприкінці першої доби з моменту народження виводилося з експерименту. Результати та обговорення. У корі наднирни ків потомства щурів лінії WAG при нормальних умовах життєдіяльності здорової матері протягом першої доби постнатального життя формуються істотні морфологічні зміни в порівнянні з корою наднирників плодів. Після народження вага надниркових залоз швидко зменшується за рахунок інволюції фетальної кори. Висновки. У ранньому постнатальному періоді в корі надниркових залоз новонароджених щурят відбувається виражене розширення пучкової зони на тлі звуження клубочкової і фетальної зон. У клубочковій зоні виявлено достовірне збільшення абсолютного показника ширини зони, щільності розташування клітин в 1 мм2, площі ендокриноцітов і їх ядер (р<0,001). Для пучкової зони кори надниркових залоз нащадків щурів, які прожили 1 добу, в порівнянні з плодами, характерна виражена гіперплазія. При цьому площа спонгіоцитів і їх ядер достовірно знижені (р<0,01).