Ефективність лікування дітей із синдромом Шерешевського-Тернера препаратами гормону росту в Україні - Зелінська, Н. Б.; Шевченко, І. Ю.; Глоба, Є. В.; Погадаєва, Н. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – оцінити ефективність лікування препаратами рГР хворих на СШТ в Україні залежно від каріотипу та віку, в якому розпочато лікування. Матеріали і методи. Було проведено ретроспективний аналіз даних реєстру дівчат із СШТ з усіх регіонів України за 2005–2014 роки. Проаналізовано 502 реєстраційні карти хворих віком від 11 місяців до 17 років включно. Поглиблене обстеження проводили дітям, які проходили під наглядом амбулаторне та стаціонарне лікування. У всіх обстежених вивчались такі показники: вік початку лікування рГР, його тривалість, показники зросту (см, SD) перед та під час лікування препаратами рГР. Ефективність лікування було оцінено у 80 дівчат із СШТ. Залежно від каріотипу дівчата із СШТ були поділені на три групи: з каріотипом 45,Х (n = 42), з мозаїчним варіантом каріотипу – 45,Х / 46,ХХ (n = 20), зі структурними аномаліями хромосоми Х – 46,Xi(Xq), 45,Х / 46,Хі(Xq), 45,Х / 46Х + mar, 46,X,del(X) (Xq) і 45,X / 46Xdel (n = 18). Лікування препаратами рГР проводилось в дозі 0,05 мг/кг на добу підшкірно, щоденно, перед сном. Результати та обговорення. Лікування дітей із СШТ препаратами рГР в Україні починається в середньому віці 12,3 ± 0,4 року, у 35,6% хворих – у віці до 12 років та у 64,4% – після 12 років. Середня прибавка росту в групі дівчат, яким лікування розпочате до 12 років, достовірно більша, ніж у хворих після 12 років (р=0,04). Ступінь затримки росту (SD) перед початком лікування та після його завершення мала достовірну різницю лише у дівчат з моносемією хромосоми Х (р=0,02), але не за інших варіантів каріотипу. Ранній початок лікування препаратами рГР сприяє більшій його ефективності.