Неалкогольна жирова хвороба печінки та цукровий діабет: двонаправлені відносини - Ткач, С. М.; Чеверда , Т. Л. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2021)
Нині неалкогольна жирова хвороби печінки є найчастішою причиною хронічних дифузних захворювань печінки. За несприятливих умов її природний перебіг передбачає прогресування від простого стеатозу та неалкогольного стеатогепатиту до розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми. Останніми роками з’явилося багато переконливих даних щодо того, що неалкогольна жирова хвороби печінки є мультисистемним захворюванням, яке, окрім печінки, уражує інші органи та системи, підвищує ризик кардіоваскулярної патології, цукрового діабету 2 типу, хронічної хвороби нирок та інших захворювань. Зокрема численні дослідження останніх років свідчать, що неалкогольна жирова хвороби печінки підвищувала ризик цукрового діабету 2 типу не менше ніж удвічі. Нині добре вивчено комплексні та двонаправлені зв’язки між неалкогольною жировою хворобою печінки і цукровим діабетом 2 типу. Неалкогольна жирова хвороби печінки, печінкова і системна інсулінорезистентність, кишковий дисбіоз і ліпотоксичність є основними чинниками, котрі визначають розвиток цукрового діабету 2 типу у схильних осіб. Після того як цукровий діабет 2 типу маніфестує клінічно, підвищується ймовірність пошкодження печінки, яке прогресує. Вважають, що неалкогольна жирова хвороби печінки, котра асоціюється з цукровим діабетом 2 типу, є ознакою тяжчого клінічного перебігу із серйозними клінічними наслідками у вигляді розвитку неалкогольного стеатогепатиту, цирозу печінки і гепатоцелюлярної карциноми. Таке поєднання потребує агресивнішої терапевтичної стратегії, скринінгу гепатоцелюлярної карциноми і тривалого спостереження. Формується хибне коло, що призводить до несприятливих клінічних наслідків, погіршує прогноз і потребує активної діагностичної та лікувальної стратегії.