Сексуальна дисфункція як ранній маркер ендометріозу - Semeniuk, L. M.; Demyanenko, L. V.; Chernukha, L. S.; Kryzhanovska, O. I. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
У статті відображені основні складові здоров’я жінки. Вказано, що якість життя людини залежить від реалізації її репродуктивної та сексуальної функції. Традиційно розлади сексуальної функції у жінок репродуктивного віку пов’язують з низкою таких факторів, як травми при пологах через природні пологові шляхи, хронічні стреси, спричинені різноманітними переживаннями та хворобами, впливом навколишнього середовища. Ендометріоз — це захворювання, яке характеризується наявністю ендометріальних залоз і строми поза межами порожнини матки. Вважають, що це захворювання може траплятися у 75 % жінок із різною гінекологічною симптоматикою. Ендометріоз має руйнівні наслідки для репродуктивного здоров’я жінок, а економічні витрати, пов’язані iз втратою працездатності, лікуванням та реабілітацією, становлять близько 70 млрд дол. на рік. Зазвичай клінічною ознакою ендометрiозу є порушення менструального циклу, больовий синдром, безпліддя. Міжнародні популяційні дослідження продемонстрували, що затримка встановлення діагнозу ендометрiозу та призначення адекватного лікування становить в середньому 6—7 років від моменту появи перших симптомів захворювання, що призводить до незворотних змін в репродуктивних органах жінки. Першочерговим етапом лікування ендометріозу є терапія ініціації, спрямована на стабілізацію проліферативних процесів, відновлення умов, сприятливих для росту та функціонування фолікулів, відновлення стероїдного та імунно гобалансів організму. Естрогенова дисфункція формує епігенетичні умови для прогресування ендометріозу. Функціональна гіпоестрогенія у жінок із сексуальною дисфункцією потребує нетрадиційних підходів лікування. Критеріями ефективності лікування є регресія вогнищ ендометріозу, адекватна рецепторність ендометрія, відсутність больового синдрому, профілактика формування нових осередків ендометріозу, відновлення фертильності в природному циклі.Представлений клінічний випадок сексуальної дисфункції (зниження лубрикації) у жінки раннього репродуктивного віку як раннього маркера ендометрiоїдного ураження яєчників.