Цукровий діабет 2 типу — маркер чи фактор ризику раку підшлункової залози? - Vatseba, T. S. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Вступ. Рак підшлункової залози (РПЗ) характеризується безсимптомним, агресивним перебігом, високою смертністю та низькою виживаністю пацієнтів. Доведено, що хворі на цукровий діабет (ЦД) мають підвищений ризик розвитку РПЗ. Проте існує два погляди на ЦД — як фактор ризику чи як маркер РПЗ. Мета роботи — вивчити роль патогенетичних факторів цукрового діабету 2 типу у розвитку раку підшлункової залози. Матеріали та методи. У дослідження залучено 42 пацієнти, яких розподілили на групи: І група (контрольна) — здорові особи (n = 10), ІІ група — хворі на ЦД 2 типу (n = 13), ІІІ група — пацієнти з РПЗ без ЦД 2 типу (n = 11), IV група — хворі з поєднанням РПЗ і ЦД 2 типу (n = 8). Для оцінки стану компенсації ЦД визначали рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) методом іоно-обмінної хроматографії. Для визначення рівня інсуліну та інсуліноподібного фактора росту-1 (IGF-1) використовували метод імуноферментного аналізу.Результати та обговорення. Достовірну гіперінсулінемію виявлено тільки у пацієнтів з ЦД 2 типу ІІ групи порівняно з групою контролю (p = 0, 0001), з ІІІ групою (p = 0,0002) і ІV групою (p = 0,04). Підвищений рівень IGF-1 порівняно з контрольною групою мали хворі з ЦД 2 типу ІІ групи (p = 0,04) і пацієнти з РПЗ ІІІ групи (p = 0,004). Рак ПЗ діагностований у пацієнтів без ожиріння IV групи із середньою тривалістю ЦД до 3 років. У пацієнтів ІІ і IV груп рівень HbA1c становив 7,68 % та 8,20 % відповідно, тобто достовірної різниці показників між групами не було (p > 0,05). Висновки. В обстежених нами пацієнтів із РПЗ, який розвинувся на тлі ЦД 2 типу, не виявлено ожиріння, гіперінсулінемії, підвищеного рівня IGF-1. Це дає підстави припустити можливу наявність у них вторинного діабету (T3cDM). Вперше виявлений ЦД 2 типу у хворих без ожиріння та гіперінсулінемії слід диференціювати з T3cDM. Пацієнтам із вперше виявленим ЦД 2 типу рекомендовано проводити скринінг на РПЗ, оскільки діабет може бути і маркером, і фактором ризику розвитку цього виду онкологічних захворювань.