Відеоторакоскопічна паратиреоїдектомія у пацієнта з третинним гіперпаратиреозом - Zavgorodniy, S. N.; Telushko, Y. V.; Rylov, A. I.; Danylyuk, M. B.; Zymnia, K. O.; Kubrak, M. A. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Щорічно в Україні збільшується кількість діагностованих випадків гіперпаратиреозу. Серед пацієнтів цієї категорії особливе місце займають хворі з третинним гіперпаратиреозом, єдиним ефективним методом лікування якого є паратиреоїдектомія. Топічна діагностика ПЩЗ є важливим етапом обстеження пацієнтів з цією патологією. Ультразвукове сканування ефективне у випадках типового розташування ПЩЗ, однак при їх атиповому розташуванні цей метод втрачає свою діагностичну цінність. Незадовільне хірургічне лікування гіперпаратиреозу пов’язано з множинним ураженням ПЩЗ або їх ектопічним розташуванням. Описано випадок успішного лікування третинного гіперпаратиреозу у пацієнта 45 років з атиповим розташуванням аденоми ПЩЖ, який перебуває на лікуванні програмним гемодіалізом. Раніше пацієнту виконана субтотальна паратиреоїдетомія, однак у післяопераційний період пацієнт продовжував скаржитись на біль в кістках та м’язову слабкість. У зв’язку з цим він звернувся до 1-го хірургічного відділення міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги міста Запоріжжя. Пацієнту проведено сцинтіографію з технецієм і 2- метоксиізобутилнітрилу. За даними обстеження виявлено аденому ПЩЗ за грудиною справа. Пацієнту виконано відеоторакоскопічне видалення ПЩЗ. Дані літератури та представлений клінічний випадок свідчать, що найбільш ефективним методом топічної діагностики ПЩЗ є сцинтіографія з технецієм та 2-метоксиізобутилнітрилу. Це клінічне спостереження демонструє, що відеоторакоскопічна паратиреоїдектомія є найбільш безпечною та найменш травматичною операцією для хворих із третинним гіперпаратиреозом. Наведений клінічний випадок підтверджує необхідність повного обстеження пацієнтів із гіперпаратиреозом перед оперативним лікуванням, враховуючи можливу наявність множинного ураження ПЩЗ та їх атипового розташування.