Оцінка якості сну у жінок — внутрішньо переміщених осіб із загрозою переривання вагітності та прогестероновою недостатністю у ранньому терміні вагітності - Romanenko, I. Yu. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Вагітність — вкрай важливий та критичний етап у житті кожної жінки. В останні роки зросла кількість досліджень, присвячених вивченню психофізіологічного стану вагітних. За даними цих досліджень, від 11,5 до 85 % жінок скаржаться на порушення сну. Мета роботи — визначити характеристики якості сну у жінок із загрозою переривання вагітності (ЗПВ) та прогестероновою недостатністю у  ранній термін вагітності, які проживають у Луганській області та мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), для удосконалення лікувально-профілактичних заходів та покращення профілактики акушерських і перинатальних ускладнень. Матеріали та методи. Під час дослідження обстежено 65 вагітних, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу ЗПВ у закладах охорони здоров’я Луганської області. З них 23 жінки мали статус ВПО (I група), 42 особи — жінки без статуса ВПО (II група). Контрольну групу (III група) склали 30 вагітних із необтяженим анамнезом із фізіологічним перебігом вагітності аналогічного терміну гестації. Для оцінки якості сну використовували Пітсбурзький індекс якості сну (Pittsburgh Sleep Quality Index — PSQI).Результати та обговорення. Порушення сну мали 47,83 % вагітних I групи та 33,33 % II групи. Сумарний показник якості сну у I групі становив 4,00 (3,00—6,00) бали, у II групі — 4,00 (4,00—5,00) бали, що достовірно нижче показника у III групі  — 3,00 (3,00—5,00) бали. Встановлено позитивний кореляційний зв’язок між сумарним показником якості сну (ПІКС) та віком у I групі (r = 0,305, р = 0,035). Поєднання пре- та інтрасомнічних порушень відзначено у 8,70 % обстежених жінок I групи та 2,38 % II групи. У 7 (30,44 %) вагітних I групи та 9 (21,43 %) II групи був знижений індекс ефективності сну. Висновки. У вагітних із ЗПВ та прогестероновою недостатністю у ранньому терміні гестації, які мають статус ВПО та проживають у Луганській області, порушення сну відзначено у 47,83 % жінок. У них показники суми балів за PSQI, суб’єктивної якості та латентності сну були достовірно вищими порівняно з контрольною групою. У кожної третьої вагітної був знижений індекс ефективності сну.Антенатальна оцінка показників якості сну у вагітних із симптомами ЗПВ, які мають статус ВПО, дозволить індивідуалізувати підхід до ведення цієї категорії пацієнток та за потреби своєчасно розробити коригувальні та реабілітаційні заходи, які сприятимуть успішному завершенню вагітності та позитивно впливатимуть на здоров’я матері та дитини.