Вивчення кореляційного зв’язку між розміром аденоми прищитоподібних залоз та рівнем паратгормону, кальцію, фосфору та вітаміну D сироватки крові у хворих із первинним гіперпаратиреозом - Urina, M. O.; Palamarchuk, V. O.; Kuts, V. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Вступ. Первинний гіперпаратиреоз — ендокринне захворювання, яке за поширеністю серед ендокринної патології посідає третє місце після цукрового діабету та захворювань щитоподібної залози. Аномальні лабораторні результати спонукають до поглибленого вивчення анамнезу та клінічної картини, а також діагностичних процедур з пошуку прищитоподібної залози зі зміненою функціональною активністю. На першому етапі застосовують ультразвукове дослідження (УЗД) та сцинтіографію з 99mTc-MIBI (у багатьох випадках — їх поєднання). У разі позитивних результатів лабораторних тестів, хибно-негативних результатів сцинтіографії, сумнівних даних УЗД (наявність багатовузлового зобу) переходять до другого етапу — застосовують комп’ютерну томографію. Хірургічне втручання з метою усунення гормонально активної прищитоподібної залози є золотим стандартом лікування пацієнтів із цією патологією. Мета роботи — встановити взаємозв’язок між розмірами гормонально активних утворень прищитоподібних залоз та передопераційним рівнем паратгормону, кальцію, фосфору, вітаміну D у сироватці крові за допомогою аналізу прикладів із клінічної практики УНПЦЕХ,ТЕОіТ за період від 1 січня 2017 р. до 25 грудня 2018 р.Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь хворі з поодинокою аденомою ПЩЗ. Групу спостереження склали 188 хворих (13 чоловіків та 175 жінок) віком від 17 до 82 років; середній вік становив (55,5 ± 1,0) року. Інформацію отримано з медичної документації: дата операції, стать, вік, передопераційний рівень загального (норма 2,20—2,55 ммоль/л) та іонізованого (норма 1,16—1,32 ммоль/л) кальцію, фосфору (норма 0,81—1,45 ммоль/л), вітаміну D (норма 30—50 нг/мл) у сироватці крові, передопераційний рівень ПТГ (норма 1—55 пг/мл) і найбільший розмір зміненої ПЩЗ згідно з гістопатологічним звітом.Результати та обговорення. Виявлено статистично значущі кореляційні зв´язки між розміром аденоми і такими лабораторними показниками: паратгормон — середній позитивний зв’язок (0,372/ p < 0,001), кальцій загальний та іонізований — слабкий позитивний зв’язок (0,210/p = 0,004 та 0,222/ p = 0,002), фосфор — слабкий негативний зв’язок (–0,193/p = 0,008). Кореляційного зв’язку між розміром аденоми та рівнем вітаміну D не виявлено.Висновки. Отже, на підставі результатів дослідження можна зробити висновок про те, що передопераційний рівень паратгормону, кальцію загального та іонізованого, фосфору та вітаміну D достовірно не можна використовувати для прогнозування розмірів патологічно зміненої прищитоподібної залози у пацієнтів із первинним гіперпаратиреозом.