Недостатність лютеїнової фази менструального циклу— тривожний дзвінок майбутніх репродуктивних втрат - Semeniuk, L. M. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Актуальність проблеми. Регулярний менструальний цикл — результат злагодженої роботи лімбічної системи, гіпоталамуса, гіпофіза, яєчників, загально-ендокринної системи (щитоподібної залози, надниркових залоз, екзо- та ендокринних органів) та органу рецептора — матки. Порушення у цій системі призводять до порушення співвідношення естрогеново-прогестеронового коефіцієнту, неповноцінної секреторної трансформації ендометрію, яка зумовлює 68,6 % ранніх репродуктивних втрат.Мета роботи — визначення гормонального забезпечення жінок з порушенням менструального циклу до гравідарного дебюту.Матеріали та методи. Статистичний аналіз гінекологічного анамнезу 32 пацієнток із порушенням менструального циклу (середній вік 24,3 ± 1,53 роки), визначення гормонального забезпечення відповідно фаз менструального циклу та сонографічний контроль структури ендометрію та стану фолікулогенезу виконано на базі клініки Центру.Група контроля — 20 здорових жінок середнього репродуктивного віку (23,5 ± 1,26 роки). Результати та обговорення. Основними клінічними ознаками порушення менструального циклу в основній групі були менорагія — у 21 (65,6 %) та альгоменорея — у 9 (28,1 %) пацієнток. При аналізі гормонального гомеостазу обстежених жінок встановлено відносний гіпоестрогенізм на етапі селекції домінантного фолікулу: 56,83 ± 3,23 пг/мл проти 89,27 ± 12,21 пг/мл в контрольній групі, зниження показника естрадіолу в овуляторній фазі: 102 ± 12,23 проти 302 ± 32,56 пг/мл (р < 0,05) та відносну прогестеронову недостатність у середині лютеїнової фази менструального циклу: 14,6 ± 2,23 проти 23,12 ± 11,23 нг/мл. Основними ультразвуковими характеристиками змін структури жовтого тіла яєчників та ендометрію при недостатності лютеїнової фази було підвищення ехогенності М-ехо в периферичних відділах з гіпоехогенною зоною в центрі та відсутність секреторних змін в ендометрії на 21—24 дні менструального циклу.Висновки. Порушення менструального циклу — проблема, що потребує вивчення та корекції на прегравідарному етапі.Відсутність вагітності протягом року та втрата першої вагітності по закінченні прегравідарних традиційних заходів потребує додаткового дослідження рецептивності ендометрію та подальшої індивідуально спрямованої терапії.