Розлади сну в жінок — внутрішньо переміщених осіб із загрозливим перериванням вагітності та прогестероновою недостатністю на ранніх термінах вагітності - Romanenko, I. Yu. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Введення. Крім того, що жінки, залучені в збройний конфлікт, часто знаходяться під впливом травмуючих подій і щоденних стресів із ризиком підвищеного рівня психічних розладів, вагітність сама по собі є критичним етапом у розвитку особистості жінки. В останні роки збільшується кількість досліджень, присвячених вивченню психофізіологічного стану вагітних жінок, за даними яких на порушення сну скаржаться від 11,5 до 85 % вагітних. Мета роботи — оцінка якості сну в жінок із загрозливим перериванням вагітності та прогестероновою недостатністю на ранніх термінах вагітності, які проживають в Луганській області та мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), для вдосконалення лікувально-профілактичних заходів та профілактики акушерських і перинатальних ускладнень у таких жінок. Матеріали та методи. Обстежено 112 вагітних, які перебували на стаціонарному лікуванні з приводу загрозливого переривання вагітності в лікарнях, які розташовані в Луганській області. З них 48 жінок мали статус ВПО. Контрольну групу склали 64 вагітні жінки з необтяженим анамнезом із фізіологічним перебігом вагітності аналогічного гестаційного терміну. Для оцінки якості сну застосовувався Опитувальник якості сну Центру сомнології. Результати та обговорення. Порушення сну мали місце у 28 (58,33 %) вагітних основної групи, у контрольній групі — не зареєстровані. Прикордонні розлади сну зафіксовані у 13 (27,08 %) і 6 (9,38 %) пацієнтів відповідно. Показник якості сну в основній групі склав 18,00 (17,00—19,75) балів і був достовірно нижче даних контрольної групи — 24,00 (23,00—25,00) бали (р = 0,0001). Пресомнічні порушення зустрічаються у 12 (25,00 %), інтрасомнічні — у 23 (47,92 %), постсомнічні — у 2 (4,17 %) жінок основної групи, у контрольній групі — не відзначені. Висновки. У вагітних жінок із загрозливим перериванням вагітності та прогестероновою недостатністю на ранніх термінах вагітності, які проживають у Луганській області та мають статус ВПО, порушення сну відзначені в кожної другої, пограничні розлади — у кожної третьої обстеженої. Сполучення пре- та інтрасомнічних порушень відзначено в кожної сьомої обстеженої. Показник якості сну був достовірно нижче даних контрольної групи. Вивчення показників якості сну в кожному конкретному випадку дозволить індивідуалізувати підхід до ведення та розробити в разі потреби реабілітаційні заходи з метою впливу на змінені керовані характеристики стану здоров’я.