Значення фактору некрозу пухлин альфа в механізмах розвитку нефропатії при цукровому діабеті 2 типу - Ziablitsev, S. V.; Chernobrytsev, O. P.; Ziablitsev, D. S. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Значення фактору некрозу пухлин альфа (TNFα) та поліморфізму його гена rs1800629 для цукрового діабету (ЦД) 2 типу було показано в деяких дослідженнях, але не зовсім з’ясований механізм такого ефекту та роль в окремих етнічних популяціях хворих.Мета роботи — з’ясувати значення TNFα і поліморфізму його гена rs1800629 у механізмах розвитку судинних ускладнень ЦД 2 типу.Матеріали та методи. До дослідження залучено дані 152 українських хворих із ЦД 2 типу віком від 34 до 80 років (53,9 ± 8,4 років) та 95 практично здорових осіб (контроль). За результатами клініко-лабораторних обстежень визначали наявність ускладнень та встановлювали стадію захворювання. Рівень у крові TNFα визначали імуноферментним методом (Bender Medsystems, Австрія); поліморфізм rs1800629 — методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі (TaqMan Mutation Detection Assays Life-Technology; США). Для статистичної обробки даних використовували програму Statistica 10 (StatSoft, Inc., USA).Результати та обговорення. Рівень у крові TNFα при ЦД 2 типу значно підвищувався відповідно до тяжкості захворювання (максимально у 3-й стадії — у 7,1 рази; р = 3,2е-17), що впливало на розвиток ретинопатії (β = 0,012; р = 0,049), нефропатії за швидкістю клубочкової фільтрації (β = 0,011; р = 0,007) та артеріальної гіпертензії (β = 0,007; р = 0,042); максимальним був вплив на розвиток макроангіопатії нижніх кінцівок (β = 0,033; р < 0,001). Мінорний алель А rs1800629 збільшував (ВШ = 1,71; 95 % ВІ 1,11-2,65; р = 0,015) ризик ЦД 2 типу. Для генотипів зв’язок із захворюванням підтверджено за домінантною моделлю успадкування (G/G проти G/А+А/А; ВШ = 1,87; 95 % ВІ 1,10-3,18; р = 0,020). Алель А сприяв зменшенню швидкості клубочкової фільтрації та мав зв’язок із наявністю нефропатії (χ2 = 6,38; р = 0,041). Це могло бути обумовлено більш високими рівнями у крові TNFα у носіїв генотипів G/A (у 1,2 рази) та A/A (у 1,7 рази) в порівнянні з носіями генотипу G/G (р < 0,001).Висновки. Наявність алеля А rs1800629 є фактором розвитку діабетичної нефропатії, а одним із механізмів розвитку судинних ускладнень ЦД 2 типу може бути надлишкова експресія гену TNFα, що призводить до надмірного синтезу TNFα.