Прогностична значимість кластерів метаболічного синдрому в оцінці ризику прогресування діабетичної ретинопатії у хворих на цукровий діабет 2 типу - Kyryliuk, M. L.; Іshchenko, V. A. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Актуальність. Зараз у світі кожна 11 доросла людина хворіє на цукровий діабет (ЦД). Діабетична ретинопатія (ДР) є основною причиною сліпоти в пацієнтів у віці від 20 до 74 років. Очікується, що близько 4-х млн людей у всьому світі втратять зір від ДР. Мета роботи — розробка математичної моделі оцінки кластерів метаболічного синдрому (МС) в розвитку і прогресуванні ДР у хворих на ЦД 2 типу та метаболічний синдром. Матеріали та методи. Дослідження, проведені у 59 пацієнтів обох статей з МС, ЦД 2 типу та ДР (середній вік 58,2 ± 0,99 років, середня тривалість діабету 9,19 ± 0,16 років), яких у залежності від стадії ДР розділили на 3 досліджувані групи відповідно до стадії ДР. Критерієм включення в дослідження була добровільна інформована згода пацієнта на участь у дослідженні. Критеріями невключення були наявність ендокринної та соматичної патології, яка призводить до ожиріння (синдром Кушинга, гіпотиреоз, постпубертатна форма диспітуїтаризма, синдром полікістозних яєчників, церебральне ожиріння, інші ендокринопатії, у тому числі спадкові), ЦД 1 типу, гострі інфекційні захворювання, онкологічні захворювання (у т. ч. в анамнезі), декомпенсація коморбідної патології, психічні розлади, прийом нейролептиків і антидепресантів, наявність протеїнурії, клінічно значимого макулярного набряку, глаукоми і катаракти. Діагноз ДР ставився за класифікацією Kohner E. і Porta M. (1992), у якій виділяють 3 основні стадії ДР: непроліферативну, препролиферативну і проліферативну. Результати та обговорення. При дослідженні морфометричних і біохімічних кластерів МС за допомогою дисперсійного та дискримінантного аналізу показано, що найбільший вплив на прогресування ДР мають гіперглікемія натще, вміст ХС ЛПНЩ в крові і тривалість ЦД 2 типу від моменту постановки діагнозу. Висновки. Розроблено математичну модель оцінки кластерів МС в розвитку і прогресуванні ДР, що має інформативність 82,4 % і рівень достовірної статистичної значущості р = 0,03.