Консервативні методи лікування метастазів у лімфатичні вузли шиї високодиференційованого раку щитоподібної залози шляхом етанолової склеротерапії. Перші результати - Lishchynskyi, P. О.; Chirkov, Yu. E.; Palamarchuk, V. O.; Tovkai, O. A. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Мета роботи — оцінити безпечність та ефективність черезшкірної етанолової склеротерапії одиничних метастазів високодиференційованого раку щитоподібної залози в разі пролонгації злоякісного процесу.Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування хворих, яким проведено комбіноване лікування високодиференційованого раку щитоподібної залози (екстрафасціальна тиреоїдектомія, центральна, латеральна дисекція шиї, лімфаденектомія на стороні ураження, з подальшим проведенням радіойодтерапії у дозі від 100 до 150 mCi), у яких була відзначена пролонгація злоякісного процесу з метастатичним процесом у поодиноких лімфовузлах шиї (n = 16), з них — 4 чоловіки, 13 жінок, яким була виконана перкутанна етанолова склеротерапія. Середній вік хворих — 43 роки (min — 17 років; max — 66 років). З початку 2012 року вказаним хворим проведено черезшкірну етанолову деструкцію одиничних метастатичних лімфовузлів шиї. В окремі групи виділені хворі з йод-нечутливими пухлинами (низький ТГ, низький АтТГ) та хворі з пухлинами, схильними до низької диференціації (низький ТГ, високий АтТГ). Зважаючи на низьку вибірку, статистичний розрахунок поки не проводився. Ефективність методу лікування оцінювалася за динамікою рівня тиреоглобуліну, антитіл до тиреоглобуліну крові в еутиреозі перед маніпуляцією та через 3, 6 та 12 міс, ультразвукових характеристик метастатичних лімфатичних вузлів (наявність кровотоку, ехогенність, геометричні розміри та конфігурація), відсутністю ускладнень. Застосування такого лікування можливе тільки після ультразвукової та цитологічної верифікації метастатичного ураження лімфатичних вузлів. Процедура ЧЕІ завжди виконувалась одним лікарем-радіологом. Жоден пацієнт не потребував попередніх анестезіологічних заходів. Етанолова склеротерапія виконувалася тільки в амбулаторних умовах. Ефективність методу лікування оцінювалася за динамікою рівня тиреоглобуліну сироватки крові, антитіл до тиреоглобуліну крові в еутиреозі перед маніпуляцією та через 3, 6 міс та 12 міс, ультразвукових характеристик метастатичних лімфатичних вузлів (наявність кровотоку, ехогенність, геометричні розміри та конфігурація), відсутністю ускладнень.Результати та обговорення. На основі проспективного аналізу результатів лікування методика черезшкірної етанолової абляції метастатичних лімфовузлів шиї у 13 хворих дала позитивний клініко-лабораторний ефект (зниження рівня тиреоглобуліну в середньому на 34,8 % — з 2,146 ± 5,47 до 0,748 ± 1,75 нг/мл (р < 0,05); антитіл до тиреоглобуліну на 16,4 % — з 11,59 ± 5,32 до 9,69 ± 1,19 IU/мл через 3 міс) та стійку ремісію захворювання, що також підтверджено результатами УЗД шиї (відсутність кровотоку, зменшення розмірів вражених лімфатичних вузлів у 6 хворих у середньому на 37,5 %, з 7,0 ± 4 мм до 4,375 ± 2 мм у найбільшому розмірі та за відсутності метастатичного ураження в 7 обстежених хворих). У 2 хворих відзначався ріст метастатичного лімфовузла з наявним кровотоком, із підвищенням рівня тиреоглобуліну в середньому на 52,7 % з 0,18 нг/мл до 0,38, антитіл до тиреоглобуліну крові на 19,4 %, з 10,00 до 12,39 ± 1,81. У 1 хворого розміри лімфовузла не змінилися, кровоток збережений, лабораторні показники — без динаміки. Вказаним 3 хворим виконана повторна склеротерапія. Отримані результати свідчать про високу ефективність описаного методу лікування метастатичної хвороби (позитивний ефект у 77,8 % пролікованих хворих). Висновки. За наявності пролонгації злоякісного процесу етанолова деструкція метастатичних лімфовузлів дозволяє відмовитись від повторного оперативного втручання, що має низький ризик ускладнень та високу економічну доцільність.