Скринінг субклінічного синдрому Кушинга у пацієнтів з ожирінням і порушенням вуглеводного обміну - Tretyak, O. E.; Shchekaturova, L. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Мета роботи — визначення поширеності субклінічного синдрому Кушинга (СК) серед пацієнтів з ожирінням окремо та в поєднанні з порушенням вуглеводного обміну й діагностичної цінності клініко-лабораторних показників, які використовуються для діагностики субклінічного СК. Матеріали та методи. У групу скринінгу СК включено 112 пацієнтів із надлишковою масою тіла, які обстежені відповідно до затвердженого алгоритму. Медіана ІМТ становила 34,5 кг/м2, морбідне ожиріння мали 8 осіб (7,1 %), чоловіки становили 25 %, середній вік 33 роки, АГ була присутня в половини пацієнтів. Група пацієнтів із порушенням вуглеводного обміну становила 32 особи, з них 43 % чоловіки. Середній вік пацієнтів — 52,5 роки, при цьому АГ була присутня у 90 % пацієнтів, морбідне ожиріння мало місце у 6 пацієнтів.Результати та обговорення. Прихована гіперкортизолемія виявлена методом скринінгових досліджень у 15,6 % пацієнтів з ожирінням, ускладненим АГ і ЦД2, за даними виконаних оперативних втручань та післяопераційного нагляду показник становить 6,25 %. Поширеність субклінічного СК серед пацієнтів молодого віку з ожирінням без метаболічних ускладнень становить 3,7 %, що остаточно підтверджено функціональними методами та післяопераційним контролем у 2,5 %,при цьому АКТГ-залежні та АКТГ-незалежні форми рівномірно розподілені. Кортизол на тлі НДП кращий показник (у точці поділу СОР 1,9 мкг/дл чутливість 90 %, специфічність 95 %). Прогностично значущим компонентом діагностичної моделі є показник АКТГ, залежність буде зворотною — чим нижче рівень АКТГ, тим вище ймовірність наявності СК. Точка розподілу — 9,1 пг/мл, чутливість у точці поділу — 81 %, специфічність — 70 %, при цьому даний діагностичний показник не може бути застосовано при підозрі на АКТГ-залежний СК. При скринінгу пацієнтів молодого віку з ожирінням помилково-позитивне значення кортизолу на тлі НДП становить 2 %, найкращим діагностичним тестом для виключення функціональної гіперкортизолемії (псевдо-Кушинг синдром) є дводенна проба з дексаметазоном 4 мг.Висновки. Прихована гіперкортизолемія виявлена методом скринінгових досліджень у 15,6 % пацієнтів з ожирінням, ускладненим АГ і ЦД2 та у 3,7 % серед пацієнтів молодого віку із ожирінням без метаболічних ускладнень. При скринінгу пацієнтів молодого віку з ожирінням помилково-позитивне значення кортизолу на тлі НДП становить 2 %, найкращим діагностичним тестом для виключення функціональної гіперкортизолемії (псевдо-Кушинг синдром) є дводенна проба з дексаметазоном 4 мг.