Два клінічні випадки синдрому гіперстимульованих яєчників - Венцківський, Б. М.; Венцківська, І. Б.; Загородня, О. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Синдром гіперстимульованих яєчників – ускладнення застосування допоміжних репродуктивних технологій, провідним проявом якого є збільшення розмірів яєчників та транссудація вільної рідини в черевну порожнину за рахунок збільшення проникності судин мікроциркуляторного русла яєчників. Наслідком надмірної транссудації є порушення електролітного балансу, підвищена здатність до тромбоутворення та інші розлади метаболізму, що можуть нести ризик для життя пацієнтки [1]. Частота синдрому в легкій його формі сягає 30% всіх пацієнток, що зазнали впливу екзогенних гонадотропних гормонів з метою стимуляції овуляції, проте клінічно значущі прояви синдрому супроводжують не більше 3% всіх циклів індукції [2].