Зв’язок поліморфізму rs1799983 гена NOS3 з цукровим діабетом 2 типу та розвитком його ускладнень - Зябліцев, С. В.; Чернобривцев, О. П.; Зябліцев, Д. С.; Тарасенко, С. О. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Судинні ускладнення цукрового діабету (ЦД) можуть визначатися розвитком ендотеліальної дисфункції (ЕДФ), розвиток якої, в свою чергу, може залежати від поліморфізму генів, що регулюють стан ендотелію. Мета: проведення аналізу результатів визначення асоціації поліморфізму rs1799983 гена NOS3 з ЦД 2 типу, розвитком ускладнень, клініко-лабораторними показниками, що характеризують тяжкість перебігу захворювання та розвиток ЕДФ. Матеріал та методи. До дослідження залучено дані 152 хворих з ЦД 2 типу, віком від 34 до 80 років (53,9±8,4 року). До контрольної групи було залучено 95 практично здорових осіб. За результатами клініко-лабораторних обстежень визначали наявність ретинопатії, нефропатії за рівнями мікроальбумінурії та швидкості клубочкової фільтрації, сенсорної полінейропатії, ангіопатії нижніх кінцівок та артеріальної гіпертензії. Поліморфізм rs1799983 визначали методом полімеразної ланцюгової реакції у реальному часі (ампліфікатор Gene Amp® PCR System 7500 Applied Biosystems, США) за допомогою тест-систем TaqMan Mutation Detection Assays Life-Technology (США). Для статистичної обробки отриманих даних використовували програму Statistica 10 (StatSoft, Inc., США). Результати та їх обговорення. У хворих на ЦД 2 типу з української популяції розподіл алелів rs1799983 був пов’язаний з розвитком захворювання (χ2=5,82; р=0,016). Алель Т збільшував у 1,6 рази (ВШ=1,59; 95% ВІ 1,09-2,32) шанси розвитку ЦД 2 типу; вірогідною була домінантна модель успадкування (G/G проти G/T+Т/Т): ВШ=1,92; 95% ВІ 0,94-3,93 (р=0,045). Алель Т сприяв більшому рівню HbA1С, збільшенню рівня в крові креатиніну, мікроальбумінурії та зменшенню клубочкової фільтрації, що могло бути пов’язаним з меншим рівнем у крові оксиду азоту (NO) та eNOS. Це, на наш погляд, обумовлювало вплив алелю Т на наявність нефропатії за швидкістю клубочкової фільтрації (χ2=8,00; р=0,005) і за рівнем мікроальбумінурії (χ2=4,81; р=0,028) та обґрунтовувало його вплив на наявність артеріальної гіпертензії (χ2=4,74; р=0,029). Висновок. Поліморфізм rs1799983 гена NOS3, який призводить до зниження активності eNOS, має відношення до розвитку нефропатії та артеріальної гіпертензії у хворих на ЦД 2 типу з української популяції.