Результати рукавної резекції шлунку та біліопанкреатичного шунтування в модифікації Hess–Marceau у хворих на морбідне ожиріння - Перехрестенко, О. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета роботи – покращити результати хірургічного лікування хворих на морбідне ожиріння шляхом порівняльної оцінки результатів біліопанкреатичного шунтування в модифікації Hess–Marceau та рукавної резекції шлунку. Матеріали та методи. Проаналізовано результати хірургічного лікування 205 хворих на морбідне ожиріння, яким було виконано рукавну резекцію шлунку (основна група дослідження – 105 пацієнтів) або біліопанкреатичне шунтування (група порівняння – 100 пацієнтів). Досліджено показники ефективності та безпеки означених операцій. Результати та обговорення. Біліопанкреатичне шунтування забезпечило більш суттєву, ніж рукавна резекція шлунку, регресію маси тіла та супутніх ожирінню захворювань. Проте, частота віддалених післяопераційних ускладнень у групі порівняння становила 33% (летальність – 4%), у основній групі – 16,2% (χ2=7,85, Р=0,005). У основній групі летальних випадків не було. Висновки. Оптимальною баріатричною методикою для більшості хворих є лапароскопічна рукавна резекція шлунку. Використання біліопанкреатичного шунтування в якості як операції першої лінії, так і у ревізійній баріатричній хірургії виправдане лише у окремих пацієнтів з морбідним ожирінням у поєднанні із тяжким перебігом цукрового діабету 2 типу.