Периопераційна аналгезія лапароскопічних холецистектомій у пацієнтів з цукровим діабетом - Бабич, В. П.; Мартищенко, К. Д.; Кучин, Ю. Л.; Бєлка, К. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Периопераційний біль після лапароскопічної холецистектомії (ЛХЕ) є мультифакторним та складним, включаючи декілька різних та клінічно-окремих механізмів болю, а пацієнти з цукровим діабетом нерідко мають підвищені ризики сильного післяопераційного болю. Крім того, пацієнти з цукровим діабетом мають знижену відповідь на опіатні анальгетики за даними експериментальних та клінічних досліджень, та часто вимагають призначення великих доз опіатів з відповідним підвищенням опіат-асоційованих побічних ефектів. Метою даного огляду був аналіз даних доказової медицини щодо частоти та інтенсивності болю після ЛХЕ у пацієнтів з цукровим діабетом, його впливу на результати лікування пацієнтів, ефективність та безпечність застосування системних ад’ювантів – лідокаїну, кетаміну, дексмедетомідину. Лідокаїн, кетамін та дексмедетомідин є ефективними ад’ювантами, які покращують якість знеболення, зменшують споживання опіатів та частоту ускладнень.