Корекція серединного ятрогенного стенозу гортані в ранньому післяопераційному періоді у тиреоїдній хірургії - Ларін, О. С.; Паламарчук, В. О.; Войтенко, В. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
Мета роботи. Визначення тактики лікувальних заходів у хворих з прогресуючим серединним стенозом гортані в ранньому післяопераційному періоді в хірургії щитоподібної залози (ЩЗ). Матеріал і методи. Проведено аналіз проявів серединного стенозу гортані у 17 пацієнтів. Розглянуто варіанти консервативного лікування у 10 пацієнтів і хірургічного лікування у 7 пацієнтів з неефективністю консервативної терапії та прогресуванням стенозу. Результати і обговорення. Консервативну терапію застосували у 10 пацієнтів, у двох відзначалася позитивна динаміка з повним відновленням функцій гортані. Можливою причиною травми могло бути механічне некритичне пошкодження зворотного гортанного нерва (ЗГН) зі збереженням анатомічної цілісності або його електротравма. У п’яти пацієнтів відзначено відновлення рухливості однієї голосової складки (ГС), контралатеральна ГС займала парамедіанне або латеральне положення. У трьох пацієнтів було виконано лікування ЛОР-спеціалістами: латерофіксація, хордектомія. У підсумку, повне відновлення функцій гортані настало в 20% випадків, голосова функція гортані не відновилася в повному обсязі в 70%. При хірургічному лікуванні в одному випадку видимих пошкоджень ЗГН виявлено не було. Причиною розвитку серединного стенозу слід вважати підвищену електрочутливість. Процес відновлення тривав до 1 місяця. У другому випадку виявлена циркулярна травма обох ЗГН. Виконано зліва анастомоз ЗГН – ЗГН, праворуч – неселективну реінервацію анастомозом ansa cervicalis – ЗГН, але прогресуюча дихальна недостатність призвела до виконання латерофіксаціі ГС. Фонаторна функція була втрачена. У шести пацієнтів було виявлено порушення цілісності одного ЗГН. Всім провели реінервацію гортані анастомозом ansa cervicalis – ЗГН. В результаті досягнуто поліпшення фонаторної функції гортані при відсутності або невиразній дихальній недостатності. Висновки. Післяопераційний стеноз гортані – загрозливий стан. Ревізія показана, якщо немає достовірної інформації про цілісність ЗГН, при наявності ознак гострої денервації внутрішніх м’язів гортані. Неефективність консервативної терапії, дихальна недостатність – показання до проведення хірургічної ревізії та оцінки цілісності ЗГН. Неселективна реінервація ansa cervicalis – ЗГН досить ефективна при цілісності контрлательного ЗГН і практично повністю відновлює соціальну складову голосу. При стенозі гортані в разі циркулярної травми обох ЗГН доцільна унілатеральна селективна реінервація заднього щиточерпакоподібного м’язу. Дана методика вимагає подальшого вивчення і вдосконалення.