Трофічні порушення м’яких тканин нижніх кінцівок при цукровому діабеті другого типу (огляд) - Кризина, О. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2018)
В огляді наведено дані стосовно трофічних порушень м’яких тканин нижніх кінцівок при цукровому діабеті (ЦД) 2 типу. ЦД займає третє місце (після атеросклерозу і раку) серед хвороб, які є найбільш частою причиною інвалідизації і смертності. Захворюваність на ЦД, за даними експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, у промислово розвинутих країнах становить 1,5-4% населення, у центрально-європейському регіоні страждає на ЦД близько 5% усього дорослого населення. Загальна кількість хворих в усьому світі становить близько 60 млн, в Україні – більше 1 млн. Існує думка, що справжня захворюваність на ЦД у два рази вище зареєстрованої, тобто є велике поширення прихованих (латентних) форм ЦД. Щорічно кількість хворих збільшується на 10%, кожні 15 років кількість хворих подвоюється. Трофічні порушення м’яких тканин нижніх кінцівок при ЦД зустрічаються у 30-80% хворих у різних стадіях і формах. При діабетичній периферичній нейропатії пошкоджуються всі нервові волокна (сенсорні, моторні та автономні). В результаті чого травми та пошкодження майже не відчуваються хворими, що дуже часто призводить до утворення виразок. При нейро-ішемічній формі уражень м’яких тканин нижніх кінцівок при ЦД тактика лікування повинна будуватись у відповідності до характеру ураження судинного русла та об’єму гнійно-некротичного вогнища на стопі. Діабет є причиною росту смертності, оскільки викликає формування ускладнень, які викликають передчасну смерть.