Вплив карбамазепіну на рівень тиреоїдних гормонів при гіпотиреозі: клінічний випадок - Марунчин, Н. А.; Юзвенко, Т. Ю.; Когут, Д. Г.; Юзвенко, В. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Замісна терапія післяопераційного гіпотиреозу проводиться синтетичними препаратами тиреоїдних гормонів. Потреба в тироксині залежить від багатьох факторів, що впливають на ефективність замісної терапії, зокрема прийому карбамазепіну. Через два роки після початку лікування карбамазепіном рівень ТТГ у пацієнтки зріс втричі порівняно з рівнем ТТГ до лікування карбамазепіном і майже у 10 разів порівняно з нормою. При цьому рівень вільного Т4 і Т3 був ближче до нижньої межі норми. Усім пацієнтам з гіпотиреозом (в тому числі з післяопераційним гіпотиреозом) необхідно контролювати рівень ТТГ, загального/вільного Т4 і Т3 перед і в процесі лікування карбамазепіном для своєчасної корекції дози левотироксину.