Cиндром сухого ока при ендокринній офтальмопатії: нові можливості лікування на основі природних речовин - Веселовська, Н. М. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – дослідити результати застосування очних крапель на основі ектоїну у хворих із синдромом сухого ока на тлі ендокринної офтальмопатії. Матеріали та методи. Обстежені 30 осіб віком від 35 до 53 років з клінічними проявами ССО на тлі ендокринної офтальмопатії (ЕО), що були розподілені на дослідну та контрольну групи. В дослідній призначали очні краплі на основі природної молекули ектоїну, а в контрольній – сльозозамінники. В обох групах додатково одноразово призначали очні краплі гіалуронату натрію. Обстеження включало загальні та спеціальні показники сльозопродукції, час розриву слізної плівки, сумарну сльозопродукцію (проба Ширмера І), офтальмологічні методи дослідження. Термін спостереження становив 30 діб. Результати та обговорення. Встановлено, що в осіб дослідної групи спостерігали достовірне зменшення проявів подразнення передньої поверхні ока (гіперемії кон’юнктиви та відчуття стороннього тіла), збільшення часу розриву слізної плівки, сумарної сльозопродукції та проби Ширмера І на 33% порівняно з аналогічним показником у контрольній групі. За результатами опитування, пацієнти з другої групи, які застосовували очні краплі на основі природної молекули ектоїну (EYE-t® Ektoin 0,5%), відзначали добру переносимість препарату без появи сторонніх проявів. Висновки. В осіб із синдромом сухого ока, клінічні симптоми якого розвивалися на тлі ендокринної офтальмопатії, тривале застосування очних крапель на основі природної молекули ектоїну (EYE-t® Ektoin 0,5%) дозволило покращити функціональні показники передньої частини ока та підвищити ефективність очних крапель на основі гіалуронату натрію. Це дозволяє рекомендувати застосування очних крапель на основі природної молекули ектоїну в комплексному лікуванні синдрому сухого ока у хворих на ендокринну офтальмопатію для покращення якості життя.