Ювенільний ревматоїдний артрит, ендокринна артропатія чи гіпермобільний синдром? - Джус, М. Б.; Марушко, Т. В.; Івашківський, О. І.; Карасевcька Т. А.; Кондратюк, В. Є.; Курішко, О. С. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – оцінка частоти виявлення різних супутніх захворювань, в тому числі ендокринної патології у хворих з ЮРА в анамнезі, що могли вплинути на формування суглобового синдрому в дорослому віці. Важливим завданням лікаря-інтерніста є вміння диференціювати суглобовий синдром при ревматологічних артропатіях від низки ендокринних патологій, що супроводжуються подібною клінічною картиною. Матеріали та методи. На базі ревматологічного відділення та ревмодиспансеру Олександрівської клінічної лікарні (Київ) обстежено 64 дорослих хворих з ювенільним ревматоїдним артритом в анамнезі. Особливу увагу привертало поєднання ревматологічного й ендокринного захворювань, що можуть супроводжуватися суглобовим синдромом. Результати та обговорення. Виявлено, що у 12,5% пацієнтів з ЮРА в анамнезі спостерігається ендокринна патологія, причому в 4,7% – патологія гіпофіза, в тому числі аденома гіпофіза. Висновки. Поєднання таких рідкісних захворювань, як ЮРА та аденома гіпофіза, потребує подальшого вивчення їх впливу на розвиток суглобового синдрому.