Акромегалія: настанови з клінічної практики ендокринологічного товариства (Частина 1) - Катцнельсон, Лоренс; Лос мол., Едвард Р.; Мелмед, Шломо; Моліч, Марк Е.; Мурад, Мохаммад Гассан; Утц, Андреа; Васс, Джон А.Х. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2016)
Мета. Мета полягала в тому, щоб сформувати настанови з клінічної практики діагностики і лікування акромегалії. Автори. До складу робочої групи ввійшли голова, обраний Підкомітетом з клінічних настанов (ПКН) Ендокринологічного товариства, п’ять експертів у галузі та методолог. Автори не отримували жодного корпоративного фінансування або винагороди. Розробка цих настанов частково фінансувалася Європейським товариством ендокринологів. Доказові дані. Ці настанови, засновані на принципах доказової медицини, розроблено з використанням системи розробки, оцінки й експертизи рекомендацій (Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation) (GRADE), яка характеризує як ступінь переконливості рекомендацій, так і якість доказових даних. Робоча група проаналізувала основні доказові дані й ініціювала підготовку двох додаткових систематичних оглядів. Процес досягнення консенсусу. Процес досягнення консенсусу включав одне засідання групи, кілька телеконференцій та листування електронною поштою. Проекти настанов переглянуто комітетами й членами Ендокринологічного товариства і Європейського товариства ендокринологів. Висновки. Використовуючи підхід, заснований на принципах доказової медицини, ці настанови розглядають важливі клінічні питання, що стосуються обстеження та ведення пацієнтів з акромегалією, в тому числі належних біохімічних аналізів, розробки алгоритмів лікування (застосування медикаментозної монотерапії або комбінованої терапії) і ведення пацієнтів під час вагітності. (J Clin Endocrinol Metab 99: 3933-3951, 2014, DOI: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-2700)