Васкулоендотуліальний фактор росту та ендотейлійзалежна дилатація у хворих з дитинства на цукровий діабет 1 типу з мікроангіопатіями та в осіб молодого віку з ожирінням - Могильницька, Л. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета дослідження – вивчити вміст VEGF, як маркера ендотеліальної дисфункції, у сироватці крові хворих з дитинства на цукровий діабет 1 типу з мікроангіопатіями та в осіб молодого віку з ожирінням, а також встановити взаємозв’язок цього фактора з ендотелійзалежною дилатацією. Матеріали та методи. Обстежено 30 хворих на цукровий діабет 1 типу з мікроангіопатіями, що хворіють з дитинства, 30 молодих осіб з ожирінням, 28 контрольних осіб. Вміст VEGF у сироватці крові визначали імуноферментним методом. Результати та обговорення. Нами виявлено підвищення рівня VEGF та ослаблення ендотелійзалежної вазодилатації у хворих на цукровий діабет 1 типу з мікроангіопатіями, а також в осіб з ожирінням. При цьому рівень VEGF корелював з вмістом глікозильованого гемоглобіну, глюкози крові, показниками ліпідного обміну, інсулінорезистентності, індексом маси тіла та ендотелійзалежною вазодилатацією. Висновки. Отримані дані вказують на розвиток ендотеліальної дисфункції при цукровому діабеті 1 типу з мікроангіопатіями та ожирінні, а також на можливий зв’язок VEGF з вказаними порушеннями.