Фітоестрогени: молекулярні механізми дії в онкологічному контексті - Зотов, О. С.; Поступаленко, О. В.; Верещако, Р. І. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Стаття містить аналітичний огляд сучасних публікацій, присвячених можливій ролі фітоестрогенів у патогенезі онкологічних захворювань. З’ясовано, що безпечним є вживання фітоестрогенів з харчовими продуктами, які історично є характерними для даної місцевості та етносу. Фітоестрогенам притаманні складні механізми молекулярної взаємодії з організмом споживача. Вживання фітоестрогенів, навіть у великих кількостях, ще не означає їх дію – важливою є здатність організму до їх засвоєння та/або біоконвертації у активні форми. Фітоестрогени є недостатньо дослідженими, щоб рекомендувати їх широкому колу споживачів з метою профілактики онкологічних захворювань.