Діагностика та хірургічне лікування хворих із нейроендокринними пухлинами підшлункової залози - Бойко, Н. І.; Хом’як, В. В.; Гавриш, Я. І.; Кемінь, Р. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Метою даного дослідження було проведення аналізу сучасних методів діагностики та порівняння способів видалення нейроендокринних пухлин підшлункової залози (НЕП ПЗ) лапаротомним і лапароскопічним методами. Матеріали та методи. Проведено аналіз чотирьох методів діагностики НЕП ПЗ: УЗД, трансгастральної сонографії, КТ, ангіографії. Результати та обговорення. Найчутливішим методом діагностики у 93,7% хворих була КТ. НЕП ПЗ діагностовано у 46 хворих: доброякісну інсуліному мали 33 (71,7%) пацієнти, злоякісну – 5 (10,9%), злоякісний карциноїд ПЗ – 3 (6,5%), соматостатиному діагностовано у 3 пацієнтів (6,5%), гастриному – у 2 (4,4%). Вік хворих складав від 17 до 83 років. Висновки. Перспективним напрямом лікування хворих із НЕП ПЗ є використання лапароскопічних методів із метою завершення діагностики хвороби та проведення подальшого хірургічного лікування.