Влив фіксованої комбінації глімепіриду та метформіну SR на показники вуглеводного, ліпідного обміну, динаміку адипокінемії та показники жорсткості артеріальної стінки - Ларін, О. С.; Зуєв, К. О.; Когут, Д. Г.; Юзвенко, Т. Ю. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета дослідження – вивчити вплив цукрознижувальної терапії за допомогою комбінації глімепіриду та метформіну SR на показники вуглеводного, ліпідного обміну, динаміку рівня адипокінів у плазмі крові та показники жорсткості артеріальної стінки. Матеріали та методи. Впродовж 12 тижнів досліджували показники вуглеводного та ліпідного обмінів, динаміку рівня адипокінів у плазмі крові та показники жорсткості артеріальної стінки великих артерій (аорти та її гілок) у 30 пацієнтів (з них 18 жінок) із цукровим діабетом 2-го типу віком 60,1±1,08 року із середньої тривалістю основного захворювання 5,7±0,9 року. Результати та обговорення. Порівняно із вихідними значеннями відзначено поліпшення показників вуглеводного обміну: рівень HbA1c знизився на 1,7% (р<0,001), глікемія натще на 22,0% (р<0,001), постпрандіальна – на 44,0% (р<0,001). Поліпшився також ліпідний обмін – знизилися показники загального холестерину на 13,2% (р<0,01), ХС-ЛПНЩ – на 19,3% (р<0,01), тригліцеридів – на 30,6% (р<0,05). Відбулися зміни рівня адипокінів у плазмі крові: зниження рівня адипонектину з 5,98±0,52 мг/мл до 4,45±0,29 мг/мл (р<0,01), а також спостерігалася тенденція до збільшення рівня лептину в плазмі крові з 14,6±2,3 нг/мл до 18,1±2,9 нг/мл (р>0,05). Зміни швидкості пульсової хвилі в аорті та аортального індексу аугментації були статистично незначущими (р>0,05). Зміни антропометричних показників (маси тіла, індексу маси тіла, окружностей талії та стегон), а також загальної кількості жирової тканини (за методом імпедансометрії) були статистично незначущими (р>0,05). Висновки. Комбінована цукрознижувальна терапія глімепіридом і метформіном SR впродовж 12 тижнів привела до статистично значущого поліпшення вуглеводного та ліпідного обмінів, не впливала на антропометричні показники та загальну кількість жирової тканини, запобігала прогресуванню артеріосклерозу великих судин за показниками жорсткості артеріальної стінки.