Патоморфоз непухлинних захворювань щитоподібної залози у Прикарпатському ендемічному зобному регіоні за 2000-2002 і 2010-2012 роки - Поспішіль, Ю. О.; Вовк, В. І.; Омеляш, У. В. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – вивчити патоморфоз непухлинних захворювань щитоподібної залози (ЩЗ) у мешканців Прикарпатського ендемічного зобного регіону. Матеріали та методи. Проведено аналіз архіву результатів патогістологічних досліджень операційного матеріалу хворих, оперованих із приводу тиреоїдної патології у Львівській обласній клінічній лікарні та Військовому медичному клінічному центрі Західного регіону за період з 2000 по 2002 рік за (1377 випадків) та з 2010 по 2012 рік (1874 випадки). Результати та обговорення. 2010-2012 роками порівняно з 2000-2002 роками серед загального числа хворих, оперованих із приводу тиреоїдної патології, зросла частка багатовузлового нетоксичного зоба, фокального тиреоїдиту, тиреоїдиту де Кервена та зменшилася частка дифузного токсичного та дифузного нетоксичного зоба, автоімунного тиреоїдиту Хашімото. Серед загального числа оперованих із приводу тиреоїдної патології співвідношення чоловіків і жінок складало 1:10 2000- 2002 роками та 1:8 2010-2012 роками. Найбільшою кількість оперованих із приводу тиреоїдної патології як серед жінок так і серед чоловіків була у віковій групі 45-59 років. Серед загального числа оперованих із приводу тиреоїдної патології частими є випадки поєднання в одного пацієнта декількох захворювань ЩЗ: 29,2% 2000-2002 роками та 23,8% випадків 2010-2012 роками. Висновки. У мешканців Прикарпатського ендемічного зобного регіону, оперованих із приводу тиреоїдної патології 2000-2002 і 2010-2012 роками, виявлено прояви патоморфозу непухлинних захворювань ЩЗ. Серед загального числа оперованих із приводу тиреоїдної патології переважали жінки. Частими є випадки поєднання декількох захворювань ЩЗ в одного пацієнта.