Симультанні операції на щитоподібній і прищитоподібних залозах та їх вплив на ризик розвитку поопераційної гіпокальціємії - Черенько, С. М.; Шептуха, С. А. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2015)
Мета роботи – вивчити частоту поєднаної патології щитоподібної (ЩЗ) і прищитоподібних залоз (переважно первинного гіперпаратиреозу, ПГПТ) на власному клінічному матеріалі й оцінити ризик поопераційної гіпокальціємії залежно від обсягу виконаних симультанних операцій. Матеріали та методи. Протягом 2006-2011 рр. прооперовано 5261 пацієнта з різноманітною патологією ЩЗ: 2170 хворих із вузловим і багатовузловим зобом, 745 – із дифузним токсичним зобом, 2324 – з раком ЩЗ, 22 – із хронічним тиреоїдитом. Виконано 4321 тиреоїдектомію та 940 гемітиреоїдектомій. Усім хворим проводили скринінгове дослідження кальцію крові, а за умов його верхньонормальних і підвищених значень досліджували концентрацію паратгормону в крові. Проводили моніторинг рівня кальцію у крові після операції та симптоматики гіпокальціємії у різних групах хворих. Результати та обговорення. Гіперкальціємію або верхньо-нормальні значення кальцію виявлено у 241 (4,4%) пацієнта. За результатами подальшого обстеження ПГПТ підтверджено у 218 хворих (4,1%). Різні обсяги втручання на ЩЗ і варіанти локалізації видалених ПЩЗ несуть різний ризик поопераційної гіпокальціємії: від 44% до 92%. Висновки. ПГПТ є частим супутнім захворюванням у пацієнтів, які потребують операції на ЩЗ (понад 4%). Одночасні втручання на суміжних органах підвищують ризик поопераційної гіпокальціємії. Найбільшим він є у випадку тотальної тиреоїдектомії та видалення однієї ПЩЗ – 84%, а також гемітиреоїдектомії та контрлатерального видалення ПЩЗ – 85-92%, що вимагає відповідної прогностичної оцінки та превентивних лікувальних заходів.