Асоціативні зв’язки між ожирінням і ступенем забезпеченості вітаміном D як чинником ризику первинного гіперпаратиреозу - Гончарова , О. А.; Дубовик , В. М. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2022)
Установлено наявність і механізми асоціативних зв’язків між дефіцитом вітаміну D і первинним гіперпаратиреозом. На рівень 25(ОН)D впливають кліматичні умови та наявність ожиріння. Мета роботи — встановити забезпеченість вітаміном D хворих на ендокринну патологію з урахуванням клімату України та оцінити вплив ожиріння на рівень вітаміну D і розвиток гіперкальціємії як ознаки первинного гіперпаратиреозу. Матеріали та методи. У 145 хворих (28 чоловіків та 117 жінок), які перебували у клініці Інституту проблем ендокринної патології імені В. Я. Данилевського НАМН України з приводу різної ендокринної патології, досліджено індекс маси тіла та рівень кальцію і вітаміну D у сироватці крові. Проаналізовано частоту недостатності та дефіциту вітаміну D, а також гіперкальціємії у групах з ожирінням та без нього. Результати. Частка хворих з ожирінням у загальній вибірці становила 33,8 %, серед чоловіків — 28,57 %, серед жінок — 35,04 % (p < 0,05). Рівень кальцію в крові становив у середньому (2,39 ± 0,02) ммоль/л. Гіперкальціємію діагностовано у 16,55 % пацієнтів, ожиріння — у 33,49 %. На тлі ожиріння рівень кальцію становив у середньому (2,42 ± 0,02) ммоль/л, а в осіб з нормальною масою тіла — (2,38 ± 0,02) ммоль/л (p > 0,05). Середній рівень вітаміну D у крові у загальній вибірці становив (22,95 ± 0,73) мг/мл і був статистично значущо нижчим в осіб з ожирінням порівняно з пацієнтами з нормальною масою тіла (відповідно (20,95 ± 1,39) та (24,09 ± 0,81) мг/мл, p < 0,05). Аналіз розподілу хворих залежно від ступеня забезпеченості вітаміном D виявив, що в когорті зі зниженою забезпеченістю вітаміном D та наявністю ожиріння кількість осіб з дефіцитом вітаміну D (20 — 29 нг/мл) була у 1,5 разу більшою, ніж у групі без ожиріння. Висновки. У кліматичних умовах України у хворих з ендокринною патологією середній рівень забезпеченості вітаміном D відповідав його недостатності ((22,95 ± 0,73) нг/мл). Наявність ожиріння у хворих з ендокринною патологією асоціювалася зі статистично значущо нижчою забезпеченістю вітаміном D і збільшенням у 1,5 разу кількості осіб з дефіцитом вітаміну D (< 20 нг/мл). У хворих на ендокринну патологію поєднання ожиріння і дефіциту вітаміну D слід розглядати як чинник ризику первинного гіперпаратиреозу. Такі хворі потребують регулярного контролю рівня кальцію в крові та паратгормону, а також медикаментозної підтримки для адекватного забезпечення вітаміном D.