Використання малоінвазивних методів лікування новоутворень щитоподібної залози - Mazur, O.; Palamarchuk, V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
Останніми роками спостерігається стрімкий розвиток і впровадження в клінічну практику малоінвазивних методів лікування вузлових утворень щитоподібної залози. Особливо виправдане використання останніх для лікування доброякісних вузлових утворень щитоподібної залози, які супроводжуються тиреотоксичним станом. Частота виявлення вузлових утворень постійно зростає. Це пов’язано насамперед із поліпшенням якості діагностичної апаратури. Вузловий токсичний зоб є причиною тиреотоксикозу у 15—30 % пацієнтів із патологією щитоподібної залози у США. Частота тиреотоксичних станів, спричинених поодинокими вузловими утвореннями щитоподібної залози, у країнах з йодним дефіцитом становить близько 10 %. Частота вузлового зоба становить 19 % серед жінок молодого віку і 50—60 % — серед жінок віком понад 50 років. З огляду на високі статистичні показники, необхідно вирішити проблему лікування вузлових утворень з мінімальною втратою якості життя пацієнта і задовільними косметичними результатами. Використання малоінвазивних методик може допомогти в цьому, оскільки ефективність радіочастотної та етанолової абляції, лазерної термокоагуляції висока. Зазначені методики широко використовують у світі. Проведено багато досліджень для того, щоб переконатись в їх ефективності. Деякі автори описують позитивний ефект при лікуванні поодиноких метастазів папілярного раку щитоподібної залози (до 10 мм) та виражений клінічний і лабораторний ефект після проведення лазерної термокоагуляції у разі папілярних мікрокарцином. В огляді висвітлено лікування доброякісних і злоякісних утворень щитоподібної залози за допомогою малоінвазивних методик з урахуванням світового наукового досвіду.