Вміст вітаміну D у чоловіків з гіпотиреозом та його кореляція з рівнем тестостерону - Kritsky, T. I.; Pasiechko, N. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
Мета роботи — дослідити вміст вітаміну D (25(OH)D) у сироватці крові та встановити взаємозв’язок між ним і рівнем тестостерону у чоловіків, хворих на гіпотиреоз. Матеріали та методи. В ендокринологічному відділенні Тернопільської університетської лікарні впродовж вересня—листопада 2019 р. обстежено 52 чоловіків з гіпотиреозом. Медіана віку обстежених становила 56,0 років (51,0—64,0). Залежно від рівня тестостерону в сироватці крові (< 8,0 нмоль/л і > 12 нмоль/л) хворих розподілили на дві групи: з андрогенним дефіцитом (n = 21) та нормальним вмістом тестостерону (n = 31). Контролем слугували результати обстеження 20 практично здорових чоловіків, медіана віку яких становила 49,0 років (46,0—52,0). Результати та обговорення. Виявлено обернено пропорційний зв’язок між рівнями вітаміну D і тиреотропного гормону (ТТГ) у крові (r= –0,26; р < 0,05), індексом маси тіла (r = –0,32; р < 0,01), рівнем лептину (r = –0,37; р < 0,05) та прямо пропорційний — між рівнями загального тестостерону і вітаміну D (r = +0,16; р < 0,05), між рівнями ТТГ і лептину (r = +0,28; р < 0,05), між вмістом ТТГ та індексом HOMA-IR (r = +0,34; р < 0,05), між рівнем лептину і глікемією натще (r = +0,34; р < 0,05) та індексом HOMA (r = +0,36; р < 0,05). Методом логістичної регресії встановлено взаємозв’язок між рівнями 25(OH)D та загального тестостерону. Порівняно з чоловіками з найвищим квартилем вмісту 25(OH)D коефіцієнт шансів андрогенного дефіциту в чоловіків з найнижчим квартилем становив 1,52 (95 % довірчий інтервал — 1,18—2,03; p < 0,05). Висновки. У чоловіків з гіпотиреозом установлено дефіцит вітаміну D як на тлі андрогенного дефіциту ((13,9 ± 1,7) нг/мл), так і за нормального вмісту загального тестостерону ((19,6 ± 1,8) нг/мл). Вміст 25(OH)D прямо пропорційно корелює з рівнем загального тестостерону.