Хірургічне лікування тиреоїдиту Хашимото. Показання та оцінка результатів з позиції якості життя - Shidlovsky, V. O.; Shidlovsky, O. V.; Sheremet, M. I.; Tverdokhlib, V. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
Мета роботи — вивчити вплив тиреоїдектомії на якість життя хворих на тиреоїдит Хашимото (ТХ) з екстратиреоїдними виявами. Матеріали та методи. Обстежено 61 хвору на ТХ, з них 29 проліковано медикаментозно (контрольна група), 32 — хірургічним методом (основна група). Тривалість захворювання на ТХ до залучення в дослідження становила від 7 до 19 років (у середньому — (11,80 ± 0,53) року), лікування левотироксином — від 2 до 8 років (у середньому — (4,20 ± 0,32) року). За середніми показниками віку хворих, тривалості захворювання та дози левотироксину групи статистично значущо не відрізнялися. Вивчали якість життя за показниками опитувальника SF-36. Контролювали рівень тиреотропного гормону в межах еутиреозу. Визначали рівень антитіл до тиреоїдної пероксидази. Результати. Через два роки після хірургічного лікування досліджувані показники якості життя статистично значущо поліпшилися. Зростання окремих показників становило від 34 % (рольове функціонування, зумовлене емоційним станом) до 57 % (життєва активність), а показник загального стану здоров’я збільшився на 52 %. Рівень антитіл до пероксидази знизився майже до показників норми. У групі хворих, які отримували медикаментозне лікування, показники якості життя загалом статистично значущо не змінилися, але спостерігалася тенденція до погіршення. Рівень антитіл до пероксидази залишився високим без статистично значущих змін. Тиреоїдектомія у хворих на ТХ з гіпотиреозом, місцевою та екстратиреоїдною симптоматикою на тлі еутиреозу дає змогу поліпшити якість життя. Висновки. Хірургічне лікування хворих на ТХ дає змогу поліпшити якість життя. Рівень антитіл до тиреопероксидази після тиреоїдектомії знижується до майже фізіологічно значущих показників.