Роль стимульованого тиреоглобуліну в прогнозуванні персистенції папілярного раку щитоподібної залози - Palamarchuk, V. O.; Tovkai, O. A.; Kuts, V. V.; Bodnar, M. R.; Lishchinsky, P. O.; Mazur, O. V.; Kvitka, D. M.; Nechay, O. P. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2020)
Мета роботи — вивчити частоту виявлення локорегіонарних метастазів після радіойодтерапії (РЙТ) за відсутності систематичної профілактичної дисекції шиї у пацієнтів з папілярним раком щитоподібної залози (ПРЩЗ) залежно від рівня стимульованого тиреоглобуліну (ТГ) і можливості застосування його для прогнозування персистенції захворювання. Матеріали та методи. Проаналізовано результати лікування 738 пацієнтів (78,2 % жінок і 21,8 % чоловіків, середній вік — (49,1 ± 11,9)) року) з ПРЩЗ, які перенесли тиреоїдектомію з дисекцією шиї різного обсягу у лікувальних закладах України, а потім — РЙТ. Групи ризику сформовано згідно з рекомендаціями Американської тиреоїдної асоціації (2015). Дослідження стимульованого ТГ проведене в різних лабораторіях України і за різними методиками, але з порівнянними референсними діапазонами. Статистичні розрахунки виконано з використанням MSExcel, AtteStat та StatPlus 7 (Analyst Soft Inc.), ROC-аналізу, Z-тесту і точного тесту Фішера—Фрімана—Халтона. Довірчий інтервал для часток визначали за методом Уїлсона з використанням онлайн калькулятора «VassarStats». Результати та обговорення. Обстежено 738 пацієнтів, з яких 22,6, 47,3 і 30,1 % належали до груп низького, середнього і високого ризику відповідно. Після проведення РЙТ, однофотонної емісійної комп’ютерної томографії (ОФЕКТ) і ОФЕКТ/КТ частота виявлення метастазів становила загалом 19,1 % (2,6 % йод-негативні), в групах — 10,8, 16,3 та 29,7 % відповідно та залежала від рівня ТГ. У разі порога відсікання ТГ 0,5 нг/мл (без урахування групи ризику) забезпечується мінімальна вірогідність пропуску метастазів (4,96 %, 95 % довірчий інтервал — 2,42—9,89). У загальній вибірці виявлено 148 (20,1 %) пацієнтів з рівнем стимульованого ТГ< 0,5 нг/мл, з них у 7 (0,9 %) після проведення РЙТ установлено наявність метастазів. У групі з 590 (79,9 %) пацієнтів з ТГ≥ 0,5 нг/мл метастази виявлено у 134 (18,2 %). У групі низького ризику у 18 (10,8 %) хворих виявлено метастази, з них у 4 (2,3 %/22,2 %) — йод-негативні. У 12 пацієнтів у підгрупі з ТГ< 0,5 нг/мл зафіксовано наявність 4 (0,54 %/2,4 %) метастазів, у підгрупі з ТГ≥ 0,5 нг/мл — 14 (1,90 %/8,38 %). У групі із середнім ризиком у 57 (16,33 %) пацієнтів виявлено метастази. Всі вони належали до підгрупи з ТГ ≥ 0,5 нг/мл. Пацієнти з йод-позитивними метастазами мали вищі значення ТГ, ніж хворі з йод-негативними, але різниця не була статистично значущою. Найбільшу кількість виявлених метастазів зафіксовано в групі високого ризику — 66 (8,94 %/ 9,73 %). У всіх групах ризику при значеннях ТГ< 0,5 нг/мл частота виявлення метастазів була низькою та практично не залежала від ступеня ризику (р > 0,05). При значеннях ТГ ≥ 0,5 нг/мл відмінність у виявленні метастазів між підгрупами з виявленими та невиявленими метастазами була статистично значущою: p < 0,05 — у групі низького ризику та p < 0,001 — у групах середнього і високого ризику. Висновки. Після тиреоїдектомії без систематичної дисекції шиї частота виявлення метастазів при сцинтиграфії всього тіла 131I з/без ОФЕКТ/КТ була відносно високою в усіх групах стратифікаційного ризику (в групі низького ризику — 10,8 %, у групі середнього — 16,3 %, у групі високого — 29,7 %). Підвищений рівень стимульованого ТГ можна розглядати як предиктор метастазування, який можна використовувати для індивідуалізації тактики лікування пацієнтів з ПРЩЗ. У разі порога відсікання ТГ 0,5 нг/мл забезпечується найвища чутливість — 0,95 та прогностична цінність негативного результату (-PV = 0,953), специфічність і загальна діагностична ефективність становлять 0,236 та 37,26 % відповідно. Майже однакової чутливості та специфічності (0,794 і 0,784 відповідно) досягають при порозі відсікання ТГ = 7,5 нг/мл (діагностична ефективність — 78,59 %). Незалежно від групи стратифікаційного ризику у пацієнтів з рівнем стимульованого TГ < 0,5 нг/мл вірогідність хибнонегативного результату становить 4,96 %, частота виявлення метастазування є досить низькою (0,54, 0,0 і 0,41 %), а потреба в РЙТ сумнівна. У пацієнтів з низьким та проміжним ризиком післяопераційні значення ТГ від 1,0 до 10,0 нг/мл асоціюються зі сприятливим прогнозом, але повністю не виключають виявлення метастазів (вірогідність хибнонегативного результату становить 6,4—24,2 %). У разі ТГ≥ 10 нг/мл збільшується ймовірність персистенції (вірогідність хибнонегативного результату > 26,2 %), що потребує додаткової терапії. Найкраще співвідношення чутливості (Se =0,794) і специфічності (Sp = 0,826), що також може слугувати одним з можливих критеріїв вибору порогу відсікання, відповідає значенню ТГ = 8,5 нг/мл (індекс Юдена J = 0,620).