Досвід використання електрозварювальної технології в тиреоїдній хірургії - Sheptukha, S. A.; Serbul, M. M.; Yevsieieva, V. V. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Мета роботи — порівняльний аналіз ефективності хірургічних втручань на щитоподібній залозі, виконаних традиційним способом з використанням монополярної діатермокоагуляції та шовного матеріалу та за допомогою апарата для зварювання живих тканин «Патонмед ЕК-300М1». Матеріали та методи. Ретроспективно вивчено 335 історій хвороб пацієнтів, прооперованих з приводу різної тиреоїдної патології в хірургічному відділенні ДНУ «НПЦ ПКМ» ДУС за період з 2016 по 2018 рік. У дослідження включено 319 пацієнтів. Їх розподілено на групи за обсягом та способом виконання оперативного втручання. Серед них: гемітиреоїдектомія — 82 випадки, тиреоїдектомія — 132 випадки, тиреоїдектомія, доповнена центральною дисекцією шиї, — 105 випадків. Сумарно за традиційною методикою виконано 216 оперативних втручань, за допомогою «Патонмед ЕК-300М1» — 103. Результати та обговорення. За результатами дослідження встановлено, що при використанні апарата «Патонмед ЕК-300М1» тривалість оперативних втручань скорочувалась на 35—39 %, а термін перебування в стаціонарі — з 2,46 до 1,43 доби. Випадки післяопераційної кровотечі виникли у 4 пацієнтів першої групи. У другій групі випадків кровотечі зафіксовано не було. Явища транзиторного парезу гортані в першій групі виникли у 1,4 % випадків, у другій — 0,9 %. За час подальшого спостереження в обох групах випадків паралічу поворотного гортанного нерва не виявлено. Висновки. Використання електрозварювальної технології дає можливість значно зменшити тривалість і травматичність оперативних втручань, забезпечити надійний гемостаз під час операції, знизити ризик ускладнень і зменшити термін перебування пацієнта в стаціонарі.