Визначення рівня зниження паратиреоїдного гормону в ранньому післяопераційному періоді як прогностичного чинника клінічної гіпокальціємії - Nechai O. Р. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Мета роботи — визначити ризик виникнення клінічних проявів гіпокальціємії залежно від рівня зниження паратиреоїдного гормону (ПТГ) крові в ранньому післяопераційному періоді у хворих, які перенесли операцію на щитоподібній залозі. Матеріали та методи. Проаналізовано рівень зниження ПТГ у 244 хворих, які перенесли операції тотальної тиреоїдектомії з або без дисекції шиї, шляхом порівняння рівня ПТГ у сироватці крові до операції та після неї (ранок наступного дня після операції або через 16—22 год). Рівень зниження ПТГ у пацієнтів визначали за формулою: % зниження ПТГ = (ПТГ0 — ПТГ1)/ПТГ0 . 100 %, де ПТГ0 — рівень ПТГ до оперативного втручання, ПТГ1 — рівень ПТГ в ранньому післяопераційному періоді. За ступенем виразності клінічних проявів гіпокальціємії хворих розподілено на 4 групи: 1 — відсутність клінічних проявів 128 (52,46 %), 2 — легка форма 65 (26,64 %), 3 — середньої тяжкості 31 (12,7 %), 4 — тяжка форма 20 (8,2 %). Результати та обговорення. Доведено збільшення ступеня виразності клінічних проявів гіпокальціємії з наростанням рівня зниження ПТГ в післяопераційному періоді. Так, у хворих 1 групи (128) без клінічних проявів гіпокальціємії середній рівень зниження ПТГ склав 30,5 % (діапазон зниження ПТГ від 15,4 % до 52,3 %). У подальшому, за відсутності інших протипоказань, це дозволило провести безпечну виписку хворих та скоротити час їх перебування у стаціонарі. У 65 хворих із легким клінічним перебігом гіпокальціємії (2 група) середній рівень зниження ПТГ становив 62,2 % (діапазон зниження ПТГ від 50,6 % до 75,8 %). У хворих 3 групи (31) середній рівень зниження ПТГ склав 73,2 % (діапазон зниження ПТГ від 71,9 % до 81,7 %). У хворих із тяжкою формою гіпокальціємії (20) середній рівень зниження ПТГ становив 88,3 % (діапазон зниження ПТГ від 78,4 % до 99,6 %). У 5 (7,69 %) пацієнтів із клінічними проявами гіпокальціємії та абсолютним показником ПТГ в післяопераційному періоді в межах норми рівень зниження ПТГ становив 75 %. Це становило 4,31 % усіх клінічно зафіксованих проявів гіпокальціємії. У 3 пацієнтів із лабораторно зниженим абсолютним показником ПТГ в післяопераційному періоді рівень зниження ПТГ був менший, ніж 20 %, це становило 2,3 % хворих із відсутніми клінічними проявами гіпокальціємії. Висновки. Середній рівень ПТГ та рівень зниження ПТГ в післяопераційному періоді статистично достовірно корелюють зі ступенем виразності клінічних проявів гіпокальціємії. Рівень зниження ПТГ дозволяє передбачити розвиток або відсутність клінічних проявів гіпокальціємії у хворих із лабораторно «нормальними» або лабораторно зниженими показниками ПТГ. Рівень зниження ПТГ на 62,2 % та вище відповідає високому ризику розвитку післяопераційної гіпокальціємії та дозволяє своєчасно призначати адекватне лікування. Рівень зниження ПТГ до 50,6 % (насамперед у пацієнтів із рівнем ПТГ після операції більш ніж 15 пг/мл) дозволяє з високим ступенем вірогідності виключити розвиток клінічних проявів гіпокальціємії і тим самим скоротити час перебування хворого у стаціонарі.