Інсулін деглудек/інсулін аспарт — перший комбінований препарат базального і прандіального аналогів інсуліну у практиці ендокринологів: огляд літератури та практичні рекомендації - Pankiv, V. I. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Досягнення оптимального глікемічного контролю — основне завдання для запобігання і сповільнення прогресування цукрового діабету (ЦД) і пов’язаних з ним ускладнень. Інсулінотерапія залишається найефективнішим способом досягнення цільових рівнів глікемічного контролю у хворих на ЦД 1 типу. Своєю чергою, оптимальна інсулінотерапія повинна максимально точно імітувати фізіологічний профіль секреції інсуліну, який спостерігається в осіб без ЦД. У зв’язку з цим розробка і впровадження у клінічну практику аналогів інсуліну, які мають поліпшений профіль безпеки, надає нові можливості в лікуванні ЦД. Інсулін деглудек/інсулін аспарт — перший розчинний комбінований препарат інсуліну, що містить 70 % інсуліну тривалої дії деглудек і 30 % аналога інсуліну ультракороткої дії аспарт в одній ін’єкції. Це забезпечує потребу як в базальному, так і прандіальному інсуліні. В огляді представлено дані про ефективність, безпеку, переносимість та клінічні переваги інсуліну деглудек/інсуліну аспарт. За даними багатьох клінічних досліджень, він забезпечує досягнення успішного контролю стосовно зниження вмісту глюкози в плазмі натще, а також асоціюється зі значно меншою частотою підтверджених гіпоглікемій, у тому числі нічних, порівняно з попередньо змішаними і базальними аналогами інсуліну, а також звичайною базис-болюсною терапією (у разі використання разом з інсуліном аспарт). Тому інсулін деглудек/інсулін аспарт може бути логічним і обґрунтованим вибором для старту та інтенсифікації інсулінотерапії при ЦД 1 і 2 типу у пацієнтів, які не досягли адекватного контролю у разі використання максимальних і рекомендованих доз пероральних цукрознижувальних препаратів, а також простою альтернативою базис-болюсній терапії у пацієнтів, котрі потребують інтенсифікації інсулінотерапії. Висновки. Насамперед рекомендують старт інсулінотерапії з інсуліну деглудек/інсуліну аспарт 1 раз на добу, а не з базального інсуліну для забезпечення ліпшого і більш безпечного контролю ЦД порівняно з інсуліном гларгін. Інша опція — застосування інсуліну деглудек/ інсуліну аспарт у двох ін’єкціях замість повної базисно-болюсної терапії.