Доопераційне маркування лімфатичних вузлів, уражених метастазами раку щитоподібної залози, для полегшення їх ідентифікації під час операції - Kvitka, D. M.; Stotska, L. V.; Palamarchuk, V. O.; Tovkai, O. A.; Smolar, V. A. (Clinical Endocrinology and Endocrine Surgery, 2019)
Актуальність. При оперативному лікуванні раку щитоподібної залози необхідне адекватне видалення лімфатичних вузлів, уражених метастатичним процесом. Малоінвазивні методи лікування метастатичного процесу раку щитоподібної залози — це альтернативний метод лікування одиничних метастазів шиї. Специфічні ускладнення, що пов’язані з хірургічною травмою оточуючих структур, виникають при повторних оперативних втручаннях: пошкодження Х, ХІ та ХІІ пар черепних нервів, рухових та чутливих волокон шийного та плечового сплетінь, лімфорея. Ускладнення, що супроводжують дисекції колекторів лімфовідтоку, призводять до збільшення післяопераційного перебування хворого в стаціонарі. Постає необхідність у зменшенні операційних ризиків та підвищенні ефективності лімфаденектомій при первинних та повторних дисекціях шиї. Мета роботи — розробка способу передопераційного маркування лімфатичних вузлів, уражених метастазами раку щитоподібної залози, для полегшення їх ідентифікації під час операції. Матеріали та методи. В основу було покладено методику забарвлення біологічних тканин розчином метиленового синього. На передопераційному етапі, за 24 год перед операцією, хворому під контролем УЗД виконувалась ТАПБ лімфатичного вузла, з метою підтвердження наявності метастатичного ураження, та вводився 1 % розчин метиленового синього безпосередньо в тканину лімфовузла. У подальшому, під час дисекції, ідентифікація маркованого лімфовузла проводилась за характерним синім забарвленням останнього. Результати та обговорення. Було промарковано лімфовузли різних груп колекторів 10 хворих. У всіх хворих візуальна інтраопераційна ідентифікація лімфатичного вузла була позитивною. Вкорочення операційного часу спостерігалось у 9 хворих (90 %). Усереднене вкорочення часу, що витрачався на операцію, становило 31,2 ± 7,6 хв (p ≤ 0,05). При подальшому патогістологічному дослідженні всіх видалених «маркованих» лімфовузлів було підтверджено наявність метастазів раку щитоподібної залози. Висновки. Спосіб передопераційного маркування уражених лімфовузлів за 24 год до операції є достатньо ефективним, простим у використанні та економічно вигідним методом візуалізації, що допомагає уникнути зайвого хірургічного травмування під час лімфодисекцій шиї та скоротити операційний час.